De cati bani are nevoie o familie pentru un trai decent in Romania?

buget mediu in RomaniaFaptul ca romanul reuseste sa se descurce cum poate este destul de evident daca ne uitam in jur: in Romania, salariile sunt mici si totusi nu se-aude de oameni care mor de foame. Insa de la a te afla la marginea prapastiei si a iti permite cu greu sa supravietuiesti de pe o zi pe alta, pana la un trai decent avem o cale destul de lunga. Asa ca mi-am pus intrebarea, si poate voi veti reusi sa ma ajutati: care este bugetul necesar unei familii pentru un trai decent in Romania?

Prin “trai decent” inteleg o viata de clasa de mijloc: sa iti poti cumpara mancare buna si variata, sa iti poti plati toate obligatiile financiare in fiecare luna, sa iti permiti sa-ti petreci timpul liber in alta parte decat mereu acasa si in general sa reusesti sa pui si un ban de-o parte pentru zile negre.

Considerand ca salariul mediu in Romania este de 1600 RON, ar rezulta ca pentru a ne putea considera clasa de mijloc, trebuie sa generam, per familie, 3200 RON. Ar fi aceasta suma suficienta pentru un trai decent?

Eu as zice ca da, in special daca nu exista rate ce trebuie platite. Pentru o familie de 4 persoane cu doi copii pana in 10 ani, cheltuielile lunare cele mai mari ar fi pentru mancare – undeva la 1400 RON cred ca ar fi suficient pentru o dieta echilibrata, cu mancare gatita preponderent acasa. Nu ne-am permite, probabil, luxul de a manca produse organice si nici vacante in destinatii exotice, dar cred cu tarie ca ar fi mai mult decat realizabil.

Dar reusesc familiile din Romania sa aduca acasa, pe luna, 3200 de lei? Sunt convins ca majoritatea sa afla sub pragul acesta, probabil multi se afla mult sub acest prag. Si daca luam in considerare faptul ca se mai adauga aici ori o chirie, ori o rata la casa (sau Dumnezeu stie ce) sau o cheltuiala neprevazuta, lucrurile devin ceva mai complicate.

Voi ce parere aveti? Care este bugetul necesar unei familii pentru un trai decent in Romania? Si, mai important, credetei ca majoritatea populatiei castiga sub sau peste acest prag?

Credit imagine: Tiffany