De cati bani ai nevoie pentru a fi independent financiar in Romania?

independenta financiara sumaVorbeam saptamana trecuta despre independenta financiara si despre ce si cum sa faci pentru a o atinge. M-am gandit ca, pentru a fi totul mai clar, poate ar trebui sa vorbim si despre numere: mai exact, ce suma ti-ar fi suficienta pentru a te declara independent financiar in Romania, pentru a nu-ti face griji ca ramai fara bani la batranete cand iti va fi cu atat mai greu sa iti sporesti veniturile.

Pentru acest experiment, vom considera o varsta de mijloc pentru inceperea noii noastre vieti ca persoane independente financiar: 45. Adica daca la 45 de ani te-ai hotari sa iti dai demisia si sa nu mai lucrezi nicio secunda pana la sfarsitul vietii (desi, vom vedea, nu e chiar asa), de cati bani vei avea nevoie?

Pentru a completa acest experiment, vom adauga doua elemente: nu esti singur(a) in acest demers, iar varsta la care ne oprim din calculat este 100 de ani. Sa dea domnul sa ajungem cu totii mai sus de varsta asta, dar probabil ca multi nu vom fi nici pe-aproape.

Lasand morbiditatile deoparte, pornim calculele de la articolul despre cati bani sunt necesari pentru un trai decent in Romania. Si pentru a simplifica la maxim calculele, renuntam la ideea de inflatie.

Zisesem, deci, ca pentru un trai decent, ar fi suficienti 3,200 lei pe luna pentru o familie de 2 cu 1 copil. Fiindca suntem persoane cu capul pe umeri si deja am fost responsabili pentru a ajunge la independenta financiara, inseamna ca putem sa traim cheltuind mai putin decat vecinul nostru. Plus, copilul nu va mai trebui intretinut pana la adanci batranetile noastre, asa ca vom scade putin suma necesara pentru un trai decent lunar, in doi: 2,800 lei.

Iata deci de cati bani am avea nevoie pentru a ne considera independenti financiar de la varsta de 45 de ani:

Incepem cu 12 * 55 = 660 de luni trebuie sa le avem acoperite. La 2,800 lei necesari pe luna, rezulta ca ne trebuie:

1 848 000 lei (sau 412,800 EURO)

Iata o suma… ciudata. Desi astronomica, citind-o si recitind-o, nu imi pare atat de mare. Nu ai nevoie de milioane de Euro pentru a trai DECENT timp de 55 de ani impreuna cu sotul/sotia. Nu ai nevoie nici macar de 1 milion de Euro, nici 500,000, ci doar putin peste 400,000 EUR. Recunosc, sunt surpins! Ma asteptam la o suma mult mai are.

Totusi, este o suma la care nu este deloc usor sa ajungi. Dar e bine sa ai o idee, sa stii cam pana unde trebuie sa urci si cat de tare trebuie sa tragi pentru a-ti oferi acest lux. Si pentru a face totul mai simplu, iata cateva sugestii si adevaruri:

1. Vei primi, totusi, o pensie
Pana la urma, platesti contributii la stat si la pensia particulara. Asa ca, atunci cand va veni momentul, vei primi o pensie. Fiindca nu mai lucrezi de la 45 de ani, probabil ca nu va fi mare, dar deja vei avea un 20-25 de ani de experienta. Estimam 800 lei pe care ii veti primi, ca familie, incepand cu varsta de 64 de ani (deci scadem 77,000 de Euro din suma totala necesara).

2. Ai niste bani investiti
Cu siguranta, ca sa ajungi in acest punct, trebuie sa ai niste bani investiti intr-un fel sau altul. Luam cea mai mica varianta: ai cumparat o garsoniera pe care o inchiriezi cu 100 EUR pe luna. Poate n-ai noroc sa o tii mereu ocupata pana cand implinesti 65 de ani, dar 6 luni pe an, in medie, ai chiriasi (adica 12,000 Euro). La 65 de ani o vinzi cu 10,000 Euro. Scadem cheltuieli de intretinere a proprietatii (5,000 Euro) si ajungem sa mai scadem 17,000 din suma finala.

Deja am ajuns la “doar” 318,800 de Euro necesari pentru a atinge independenta financiara.

Ideea pe care vreau sa o subliniez este ca, pana la urma, nu este chiar imposibil sa fii independent financiar in Romania. Nu ai nevoie de milioane, ai nevoie doar de o minte ascutita, de o putere de munca iesita din comun si… ceva noroc.

Ce credeti? Pare sa aiba macar o sansa dintr-o suta aceasta independenta financiara in cazul vostru?

Sursa imagine: Mo Elnadi