De câți bani ai avea nevoie pe lună pentru a fi mulțumit?

cati bani iti trebuie pentru a fi multumitAm vorbit pe Sanatos-voios în trecut despre câți bani i-ar trebui unei familii pentru un trai decent în România, dar astăzi m-am gândit să trec totul la o discuție ipotetică, citind articolul Iuliei despre suma necesară pentru un trai decent.

Ideea este că fiecare persoană înțelege diferit noțiunea de “trai decent” sau “trăit bine” sau chiar sărăcie. În funcție de educație, de stilul de viață, de necesități și dorințe, sumele pot varia enorm de la caz la caz. Până și prețurile legate de locuință pot varia incredibil: o persoană care locuiește într-o garsonieră într-un micuț oraș de provincie va avea nevoie de mult mai puțini bani decât cineva care trăiește într-o vilă cu sașe camere în centrul Bucureștiului…

Așa că astăzi lăsăm la o parte traiul decent, lăsăm la o parte economiile, tăiatul din cheltuieli și ne facem de cap. Dacă ar fi posibil să alegeți, de câți bani ați avea nevoie lunar pentru a vă declara mulțumiți din punct de vedere financiar? Există o limită superioară? Cât să fie? 1,000, 5,000, 10,000 de Euro? Mai mult?

Marea majoritate a persoanelor din această lume pur și simplu nu își permit tot ceea ce își doresc – nici măcar tot ceea ce au nevoie. Noi, ca români, încă avem în sânge perioada grea comunistă și suntem cumva natural obișnuiți cu anumite lipsuri. Mama, de exemplu, vede ca acceptabilă și oarecum o realitate absolută lipsa unei surse de caldură în baie, nu i se pare anormal să nu meargă în fiecare an în vacanță sau să poarte aceeași pereche de cizme de vreo 10 ani încoace, deși și-au cam dat duhul de mult.

Un important motiv pentru lipsurile de mai sus este, evident, lipsa banilor. Este mai ieftin să nu mergi în vacanță, este mai ieftin să nu îți cumperi măcar la 2-3 ani o pereche nouă de încălțăminte. Dar asta nu este neapărat mai bine pentru tine, ca persoană.

Așa că, dacă ar fi ofertă specială și ai putea să-ți alegi venitul lunar, unde te-ai opri? Cât ar fi destul ca să fii mereu mulțumit? Te-ai opri la o sumă anume sau ai merge pe principiul “cine are mulți bani, vrea și mai mulți?”

Am auzit multe persoane spunând asta și pur și simplu nu cred că este adevărat. Pur și simplu cred că există noțiunea de “prea mulți bani” și că toți avem o limită superioară. Limită care este mai jos decât ne așteptăm acum când nu avem chiar toți banii pe care ni i-am dori.

În urmă cu aproape doi ani am avut norocul să câștig lunar niște sume foarte frumoase și începusem deja să visez la noua viață pe care mi-aș fi permis-o. Din păcate, totul a durat doar câteva luni și am fost nevoit să revin la modul de viață cu care mă obișnuisem.

Dar ce am făcut în acele luni în care am câștigat sume mari de bani? Mi-am cumpărat bijuterii, am ieșit în cele mai fițoase cluburi, am mâncat în cele mai scumpe restaurante? Nu, nu mi-am luat mașini, nu mi-am schimbat complet garderoba, nu am cheltuit bani aiurea, chiar dacă la anumite categorii am cheltuit ceva mai mult: pentru mâncare, în primul rând, fiindcă îmi permiteam mult mai multe produse organice decât înainte – iar orice are ștampila “bio” e obscen de scump; și pentru bebelușul nostru care abia ajunsese pe lume și pentru care am cheltuit probabil mai mult decât am fi făcut-o în mod normal.

Ce s-a întâmplat cu diferența? AM ECONOMISIT.

Într-adevăr, singura categorie care a înregistrat diferențe uriașe față de lunile trecute în bugetul nostru a fost “plicul” de economii. Pentru că, până la urmă, despre asta este vorba în viață: să te pregătești mereu pentru viitor. Să economisești, să pui deoparte. Pentru că poate, cândva, acei bani îți vor fi extrem de utili.

În momentul de față, eu știu care îmi este suma de bani pe care ar trebui să-i câștig lunar pentru a fi mulțumit. Nu, nu merg pe principiul “limita e cerul” deși, sincer să fiu, nu m-ar deranja ca acest principiu să fie adevărat. Merg pe ce am trăit, pe ce am văzut că se poate și merg pe ideea de moderație.

Când am câștigat mai mulți bani mi-am dat seama că, de fapt, pentru a-mi trăi decent viața, nu am nevoie de mult mai mult. Când am avut banii să-i cheltui pe prostii, mi-am dat seama că nu acesta este scopul pentru care fac acești bani. Banii aruncați aiurea nu sunt altceva decât bani de care te poți lipsi oricum. Până și mâncarea “bună” – așa cum mulți o înțeleg greșit pe cea de la restaurante scumpe, de exemplu – nu este cu nimic mai bună decât cea pe care o mănânc eu zilnic. Cum zicea bunica mea când încă era în viață: “Orice farfurie plină e doar o burtă plină de c**at”.

Nu, nu sunt deloc mulțumit de cât câștig acum și consider că toată lumea are dreptul să fie nemulțumită. O nemulțumire constructivă, dacă pot spune așa, care doar să te împingă să vrei mai mult, să faci mai mult – pentru tine. Pentru că ai nevoie. Pentru că vrei să fii mulțumit. Pentru a te răsfăța puțin mai des, dar fără a exagera. Și pentru a vedea că, de fapt, ceea ce ai acum nu este departe de ceea ce ai, de fapt, nevoie.

Suntem mult mai norocoși decât ne credem și, în general, lăsăm prea mult iluziile, ideile în necunoștință de cauză (fiindcă îți garantez că greșești dacă zici că îți trebuie ție, ca persoană singură care trăiește în România 5,000 sau 10,000 de Euro ca să fii mulțumit) să ne întristeze. Ne supărăm prea tare pentru ceea ce nu avem în loc să ne bucurăm pentru ceea ce avem.

Deci tu de câți bani crezi ca ai nevoie pe lună pentru a fi mulțumit?