close
Criptomonede

Cum transformi criptomonede / altcoin în bani reali

criptomonede in lei

În momentul de față, există peste 1,000 de criptomonede (numite și tokens sau altcoin, de la “monede alternative”) pe diverse exchange-uri, iar altele noi sunt adăugate în fiecare zi. Iar astăzi vom vorbi despre un lucru extrem de important: cum îți transformi criptomonedele în bani reali? Prin “bani reali” mă refer la monedele tradiționale: dolari americani, euro sau chiar lei.

În multe țări pe glob există magazine unde se poate plăti direct folosind diverse criptomonede. Și în România există câteva magazine unde poți plăti folosind Bitcoin, iar în viitor numărul lor va crește cu siguranță. Până atunci, însă, sunt convins că lumea e curioasă să afle cum poți transforma niște bani viruali în bani “adevărați”. (Am pus între ghilimiele pentru că toate criptomonedele SUNT bani adevărați, chiar dacă nu în sensul tradițional și încă neacceptați astfel în majoritatea locurilor din lume).

Procedeul de transformare a criptomonedelor sau tokenurilor de altcoin în bani reali este similar cu cel descris în articolul despre cum cumperi Bitcoin în România.

Practic, totul este făcut în mod invers: transferi criptomoneda pe care vrei să o transformi în dolari, euro sau lei în exchange-ul preferat, apoi inițiezi tranzacția și banii îți sunt livrați direct în cont (sau pe card, în funcție de exchange).

Totuși, aici mai trebuie luat un lucru în cosiderare: nu toate monedele pot fi transformate direct în bani reali. Totuși, toate monedele listate pe diversele platforme de schimb pot fi transformate în monede ce pot fi transformate în bani reali.

Cu alte cuvinte, intervine un pas adițional în cazul în care moneda pe care o ai nu poate fi transformată direct în bani tradiționali: trebuie să o transformi pe ea întâi in Bitcoin sau Ether (de obicei – mai sunt și alte monede transformabile direct in bani reali, dar acestea sunt cele mai cunoscute).

Exemplu

Să zicem că avem 2,000 de monede Ripple (XRP) pe care vrem să le transformăm în lei. Monedele Ripple le putem avea fie într-un portofel dedicat (la care doar noi avem acces) sau unul al exchange-ului (cel mai comun).

XRP-ul deținut trebuie să fie într-un portofel al exchange-ului pentru a fi transormat in lei, deci dacă îl avem într-un portofel dedicat, facem un prim transfer spre exchange. De acolo, plasăm o tranzacție și transformăm cei 2,000 de XRP în Bitcoin.

Anumite exchangeuri mari oferă posibilitatea de transformare a Bitcoinului direct în bani reali (USD sau EUR), așa că putem face asta acum, direct în exchange, iar banii ne ajung în contul bancar.

Dar în acest exemplu, noi vrem să transformăm în lei, așa că mai apare un pas adițional: trebuie să transferăm Bitcoinul într-un exchange românesc, de unde vom face transferul în lei.

Eu am folosit până acum Bitcoinromania.ro, dar am văzut că mai există și btcxchange.ro – nu l-am folosit pe cel din urmă, dar pare serios și de încredere, deci până la urmă depinde să-l alegeți pe cel care are cursul cel mai bun.

Și asta este! Aceasta este metoda ce trebuie folosită pentru a transforma orice tip de criptomonedă în bani tradiționali!

Carduri bitcoin

Au început să apară carduri de debit – identice cu cardurile tradiționale oferite de bănci – care pot fi folosite pentru a transfoma Bitcoin în lei direct la ATM. Numărul acestor ATM-uri este relativ redus în România, dar orașele mari oferă opținui de acest gen.

Cu siguranță, în viitorul apropiat, din ce în ce mai multe magazine vor începe să accepte plata direct cu criptomonede, ceea ce înseamnă că totul va fi mai ușor. Până atunci, însă, metoda de mai sus este preferată.

Atenție la cursul de schimb!

Având în vedere că trebuie făcute destul de multe schimburi, trebuie luat în considerare și cursul de schimb, nu doar profitul direct. XRP folosit în exemplul de mai sus a înregistrat creșteri spectaculoase în ultimul an (acum valorează de 24 de ori mai mult decât în urmă cu un an).

Cu alte cuvinte, dacă ai fi cumpărat XRP în valoare de 100 de dolari, acum ai avea 2,400. La asemenea creșteri, e clar că atunci când faci toate conversiile, chiar dacă pierzi puțin, procentul este infim față de profitul total.

Dar în general, lumea nu va avea răbdare să aștepte atât de mult și va vinde pentru profiturile sigure, dar mai mici. În acest caz trebuie luate în considerare cursurile de schimb și, într-o mai mică măsură, comisioanele.

Astfel, în momentul în care transformi XRP în Bitcoin, vei plăti un comision (care este foarte mic, undeva sub 0.30%, de obicei în jur de 0.10%).

Pentru a urma exemplul de mai sus, cei 2000 de XRP ar deveni 1994 XRP după transformarea în Bitcoin.

Dacă facem transferul de Bitcoin direct în exchange, o vom face la cursul zilei iar profitul se calculează în funcție de acel curs. Dacă transferăm Bitcoinul resultat într-un exchange românesc, mai plătim o dată comisionul, deci rămânem cu 1988.018 XRP. Abia pe aceștia îi transformăm în lei, pierzând “pe drum” cam 12 Ripple din 2,000.

Procesul poate părea puțin complicat la început, dar sună astfel doar pentru că este ceva nou. Mie mi-a luat mai puțin de două săptămâni de “joacă” prin platforme ca să îl înțeleg și să mi se pară ceva natural. Deci, cu siguranță, totul o să pară mult mai ușor în momentul în care vei pune îtregul mecanism în practică.

Concluzia este simplă, însă: orice criptomonedă poate fi transformată aproape instant în bani “reali” în orice moment. Pentru a calcula profitul final, trebuie luate în considerare nu atât taxele (care sunt infime), cât diferența dintre cursurile valutare.

Partea cea mai bună este că, de obicei, prețul unei monede secundare (gen XRP) va crește atunci când prețul monedelor ce pot fi transformate în bani reali va crește. Astel, dacă XRP va înregistra o creștere de 20%, este foarte probabil ca BTC să fi înregistrat și el o creștere similară (foarte rar se întâmplă ca această regulă să nu fie respectată). Astfel, profitul este sporit la transferul în bani reali!

Tags : bitcoin in leicum transformi bitcoin in leicum transformi criptomonede in bani realicum transformi criptomonede in lei

2 Comments

  1. Ce exchange recomanzi, sunt foarte multe si unele cum ar fi coinbase nu accepta clienti din romania; tot caut un exchange care transfera direct in contul bancar din romania (euro) si nu gasesc.

    1. Greu de gasit un exchange care poate sa faca asta. De obicei, cumperi BTC sau ETH la un exchange care se ocupa doar cu asta, apoi muti intr-un exchange care se ocupa de mai multe cryptomonede. Eu cel putin pe ruta asta merg 🙂

      Totusi, daca imi amintesc bine, Kraken este un exchange reputabil care permite transferuri din contul bancar, direct. Eu am folosit si folosesc Poloniex, Bittrex si Bitfinnex – poti sa te uiti si la ele.

Leave a Response