Cum să economisești bani pentru o vacanță perfectă

cum sa economisesti pentru vacanta perfectaÎn caz că nu știți deja, ne pregătim încet-încet pentru super vacanța noastră prin Europa de anul acesta. Ca orice vacanță, indiferent de durata ei, vine ca un cost suplimentar în buget și rareori o vacanță poate fi acoperită de veniturile dintr-o lună. Cu alte cuvinte, fie că mergi la mare în România cu cortul sau plănuiești o vacanță exotică departe de casă, cu cât ai mai mulți bani la dispoziție, cu atât poți avea un confort sporit și te poți simți mai bine. În acest articol, așadar, vom vorbi despre cum să economisești bani pentru vacanța perfectă.

Există două căi diferite de a face vacanța perfectă mult mai ușor de suportat din punct de vedere financiar: pregătirea și economisirea propriu zise și reducerea costurilor din timpul vacanței (fără a reduce calitatea acesteia). Haideți să începem cu sfaturi pentru prima categorie:

1. Planifică, apoi profită de early booking
La mine, în mod normal, luna Decembrie este luna în care îmi planific vacanța pentru vara viitoare. Poate părea nebunesc, dar cu cât începi mai devreme, cu atât este mai bine. Ce fac în această perioada? Îmi aleg destinația exactă și fac research pentru a găsi cele mai bune hoteluri din zona respectivă, citind zeci, poate sute, de review-uri pe TripAdvisor si AmFostAcolo. Verific ofertele (de obicei, veți găsi ofertele din anul care stă să treacă, dar sunt suficiente pentru a vă face o impresie) și îmi notez top 3 hoteluri – unul dintre ele, de obicei cel de pe locul 1, va fi cel pe care îl vom vizita.

Apoi, în ianuarie, profit de oferta early booking. De obicei, la hotelurile cele mai bune, oferta early booking este valabilă doar până la sfârșitul lunii ianuarie, dar unele merg chiar până la sfârșitul lunii martie. În jur de 15-20 ianuarie agențiile deja au cam toată oferta pentru sezonul din acel an, așa că nu riscați să pierdeți ceva. Astfel, se pot face economii de sute de Euro și dacă vă este teamă că nu veți putea merge peste X luni în vacanță și nu vreți să vă pierdeți banii, puteți să vă faceți o asigurare.

2. Nu îți fie teamă de extrasezon
Luna iunie este considerată în general extrasezon cam peste tot pe litoral, dar vremea este numai bună pentru plajă, chiar dacă apa este puțin mai rece. Personal, noi nu am călătorit decât în extra sezon, alegând 11 sau 18 iunie pentru vacanța noastră și nu mă pot plânge. Am mers o dată în septembrie, dar mi se pare mai bine să mergi în iunie din două motive: în primul rând, ziua este mult mai scurtă în septembrie decât în iunie, deci mai puțin timp la plajă; și în al doilea rând pentru că psihic pare mai ușor de acceptat să plătești din ianuarie pentru o vacanță în iunie decât una în septembrie.

3. All inclusive este mai ieftin
Chiar și în țările în care prețul mâncării este scăzut, tot ieși mult mai ieftin dacă mergi la “all inclusive”. Cu siguranță nu vei muri de foame, și dacă îți faci researchul cu mare atenție în decembrie, vei găsi hotelul în care mâncarea este chiar bună. De obicei, într-o vacanță, mâncarea poate să ajungă să te coste mai mult decât cazarea, așa că All Inclusive te scapă de o mare cheltuială în plus (și o mare necunoscută, pentru că nu știi exact cât vei da pe mâncare).

4. Profită de last minute
Personal, nu îmi place last minute-ul la fel de mult ca early booking-ul, pe ideea că hotelurile cu adevărat bune sunt deja pline. În plus, nu poți să îți stabilesti exact data și doar stai să aștepți ce-o pica și trebuie să pleci peste o zi, două. Dar și prețurile sunt foarte bune în situația asta și tot ai timp să faci research să vezi dacă într-adevăr merită să mergi la hotelul respectiv.

5. Creează un plic cu economii pentru vacanță
Ideal ar fi să îți stabilești un buget-țintă pentru vacanță, îl împarți la numărul de luni pe care le ai la dispoziție pentru a strânge acei bani și te pui pe economisit. Dacă nu ai un buget stabilit, pune deoparte oricât, dar fii realist(ă): dacă vrei o vacanță de cinci stele, nu poți să economisești doar 100 de lei pe lună, dar nici dacă veniturile sunt mici, nu poți pune deoparte 300 de lei doar pentru vacanță. Un lucru foarte important de știut este că vacanța ți-o organizezi după buget, nu bugetul în funcție de vacanță!

Pentru început, să zicem că nu suntem foarte pretențioși, așa că punem deoparte, doar pentru vacanță, 150 de lei pe lună. În 12 luni vom avea 1800 de lei (aproximativ 400 de Euro), care sigur ne vor ajuta foarte mult. Dacă se poate economisi mai mult, cu atât mai bine. Sugestie: puneți banii deoparte în momentul în care luați salariul. Dacă lăsați economiile pentru sfârșitul lunii, riscați să nu mai aveți ce pune deoparte!

6. Redu costurile de distracție cu trei luni înainte de plecare
Treaba asta este diferită de la persoană la persoană, dar mie îmi place, când sunt îmi vacanță, să îmi fac toate poftele. Asta înseamnă că e nevoie de ceva mai mulți bani, pe care îi putem obține ușor dacă începem să ne pregătim din timp. Personal, cu trei luni înainte de vacanță, încep să reduc la minim cheltuielile pentru distracții (ieșit în oraș, călătorii de-un weekend pe cine știe unde, cumpărături inutile sau bani aruncați pe ronțăiele prin casă). Adică prefer să nu mănânc deloc înghețată timp de o lună, dar să pot mânca una în fiecare zi în vacanță, decât să ajung la mare și să nu îmi permit acea înghețată.

Bonus: dacă poți reduce mai multe cheltuieli, nu doar în acest domeniu, cu atât mai bine. De exemplu, nu mai folosi mașina și mergi mai mult pe jos sau cu bicicleta, redu cheltuielile la mâncare, nu îți cumpăra haine noi etc.

Cam astea ar fi economiile pe care le putem face pentru vacanța noastră de vis ÎNAINTE de a ajunge acolo. Dar și după ce ajungem în locul cu pricina, putem intra într-un “savings mode” pentru a reduce cheltuielile fără a ne distruge vacanța. Aici fiecare persoană ar trebui să aibă grijă să nu coboare sub limita plăcerii: unii nu concep să își gătească singuri când sunt în vacanță, în timp ce altora chiar le place să își pregătească singuri mâncarea. Aveți grijă, deci, să nu coborâți sub propriile standarde fiindcă este vorba despre vacanța voastră și trebuie să vă simțiți bine.

Acestea fiind zise, iată cam ce puteți face să reduceți costurile unei vacanțe fără a vă ruina experiența:

1. Fără baccișuri
Baccișurile se poartă, dar nu sunteți obligați să le dați. Dacă nu vreți să deveniți clienți fideli ai unui restaurant anume, puteți să nu lăsați niciun bacciș. Asta este – poate nu e cel mai frumos lucru din lume, dar dacă vreți să reduceți cheltuielile, baccișul de 10-15 lei la o masă pe durata vacanței înseamnă o masă întreagă pentru toată familia în ultima zi.

2. Gătiți-vă propria mâncare
Dacă nu sunteți la un hotel ce vă oferă toate mesele de peste zi, automat ieșiți mult mai ieftin dacă vă pregătiți propria mâncare. Opțiunile sunt relativ reduse aici pentru că în mod normal nu veți dispune de posibilitatea preparării termice, dar oricine poate fi creativ și elimina măcar câteva mese la restaurant astfel.

3. Ieșiți din zona turistică
Dacă vă aflați într-un loc care permite acest lucru, încercați să ieșiți din zona turistică și veți avea automat prețuri mai mici: restaurantele în care mănâncă localnicii, de exemplu, sunt mult mai ieftine și mâncarea este mult mai bună!

4. Nu cheltuiți pe lucruri inutile
Cam orice produs pe care îl cumpărați în timpul vacanței și care nu este vital pentru respectiva vacanță, precum orice gen de serviciu, este în general inutil și vândut la suprapreț. Nu, nu aveți nevoie de o nouă rochie de seară, nu aveți nevoie de o geacă de piele sau cine știe ce jucării pentru copii. Nu, nu e musai să plecați o zi cu barca sau să vizitați cine știe ce ruine. Personal spun că dacă te-ai dus la mare în vacanță, bucură-te de mare și relaxează-te! Lasă exploratul pentru altă dată sau du-te special pentru asta (caz în care hotelul unde stai nu mai este atât de important).

Uite că s-au adunat, în total, 10 sfaturi pentru a reduce cheltuielile când vine vorba de o vacantă perfectă. Și nu-i chiar așa de greu!