close
Criptomonede

Cum să cumperi criptomonede în România (Bitcoin, ETH etc)

cum cumperi criptomonede bitcoin eth romania

Am discutat în articolul trecut dacă merită să investești în Bitcoin și alte criptomonede. Răspunsul meu a fost un “DA” clar, iar astăzi revin cu detalii pentru cei care vor să facă primul pas și să fie parte din revoluție: cum să cumperi Bitcoin, Ether sau una dintre sutele de criptomonede de pe piață.

Ei bine, dacă citiți acest articol înainte de a încerca pe cont propriu, vă felicit! Eu a trebuit să trec prin procese frustrante, care au durat extrem de mult, înainte de a investi primii bani reali în criptomonede. Și am început cu stângul pentru că m-am grăbit. Dar lucrurile profitabile nu sunt întotdeauna ușoare, nu?

Dacă vrei să cumperi criptomonede în România, nu o poți face decât apelând la un exchange. Cel mai ușor este să faci transferurile online, unde ai mult mai multe opțiuni. Există și niște ATM-uri în țară (multe în străinătate) unde poți face asta, dar eu cred că online este cel mai comod.

Deși tranzacțiile cu criptomonede sunt imposibil de urmărit, cumpărarea acestora cu bani reali și apoi transformarea lor în bani reali este serios reglementată. Asta înseamnă că, la fel ca la banci tradiționale și majoritatea caselor de schimb valutar din țară, veți avea nevoie de buletin (scanuri sau chiar fotografii ale actului de identitate) și dovada rezidenței (o factură pe numele vostru care să confirme adresa).

Există și locuri de unde se pot cumpăra fără verificări majore, dar riscul de a lua țeapă este foarte mare. Așa că eu nu aș recomanda decât exchange-urile bine cunoscute, cu review-uri pozitive pe internet.

Plata se face în majoritatea cazurilor prin transfer bancar, existând și opțiunea de a plăti direct cu cardul. Cea din urmă este mai comodă dar, din câte am văzut eu pe diversele site-uri pe care am încercat, prețurile sunt complet dezavantajoase. Zic mai comodă pentru că în majoritatea cazurilor va trebui mers la bancă pentru a face transferul.

Iată ce site-uri am încercat eu pentru cumpărarea de BTC și ETH și ce pot spune despre ele – ca să nu mai fie nevoie să treceți voi prin chinurile prin care am trecut eu:

Bitcoin Romania
Am ajuns la concluzia că aceasta este cea mai bună opțiune pentru cetățenii români care cumpără direct cu lei. Tranzacțiile sunt extrem de rapide, verificarea la fel de rapidă. Iată o dovadă a celor câteva tranzacții făcute cu ei până acum:

Cursul este mai mare decât cursul în USD, dar până la urmă, dacă îți cumperi direct cu lei, este mai avantajos la final. Asta pentru că toate celelalte servicii acceptă doar dolari sau Euro. Aici se adaugă taxe destul de mari pentru transferul bancar (fiind vorba de bănci din străinătate, uneori de peste ocean) și faptul că trebuie să schimbi din RON în USD/EUR la cursul respectivei bănci…

Per total, după ce am făcut calculele, din România este mai avantajos să cumperi de la un exchange românesc iar eu am fost complet satisfăcut de oferta aceasta. După cum vedeți și în screenshot, am început cu un transfer mai mic (de test) apoi am făcut câteva transferuri mai serioase – ultimul chiar după crash-ul de la începutul lui septembrie.

Coin Mama

Aici mi-am luat prima țeapă și, deci, nu îi recomand. Poți plăti cu cardul, dar prețurile sunt astronomice. Când am cumpărat eu, Bitcoin era undeva la 4,600 de dolari, dar la ei ajungea undeva la peste $5,000 după plata tuturor taxelor și transferul din RON în USD. Am cheltuit doar $100, dar din start am pornit pe picior greșit – mă grăbeam, voiam să pun mâna pe niște Bitcoin de parcă aveau să se termine și din cauza asta nu am fost atent și am plătit.

Deci mare atenție la serviciile care acceptă plata cu cardul și calculați bine prețul final, cu toate taxele incluse!

Cex.io
La ei am făcut primul cont, crezând că va fi totul floare la ureche. N-a fost. A trebuit să trimit poze peste poze, interfața lor este greoaie și am întâmpinat nenumărate probleme. E drept, echipa de suport răspundea repede, dar de fiecare dată era ceva de genul “e un bug de care știm, încercați metoda asta”. Până la urmă am rămas blocat la verificarea cardului – trebuiau să îmi facă un transfer mic care nu a mai venit. Am hotărât să uit complet de ei.

BitStamp
O companie ce pare serioasă, deși a durat destul de mult procesul de verificare. Transferul nu l-am putut face online, trebuia neapărat să merg la bancă, așa că am zis pas (am încercat cu ING și BCR online, nu a mers).

Kraken
O companie poloneză și singura cu care mergea să fac transfer bancar online. Însă taxele băncii mele erau uriașe: cam $50 pentru a cumpăra $100 (dacă îmi amintesc bine – oricum, sume mari). Exista posibilitatea să merg la bancă să aflu exact care sunt taxele, dar am zis din nou pas.

Coinbase
Este unul dintre cele mai mari și renumite servicii din lume. Aș fi mers doar pe mâna lor, dar din păcate momentan nu oferă posibilitatea de cumpărare pentru utilizatori din România. De ținut ochii pe ei, însă, în cazul în care situația se schimbă.

După cum am zis, cred că în momentul acesta – deși inițial aveam o altă opiniel – cel mai ușor este să apelezi la exchange-ul românesc. Cei care au rezidența în alte țări și conturi direct în USD / EUR pot să încerce alte opțiuni, s-ar putea să fie mai avantajoase.

Cel mai important este să faceți calculul prețului final: nu cel listat de exchange, ci cel real (adăugați și eventualele taxele pe care le plătiți, împreună cu potențiale conversii valutare și potențiale taxe cerute de exchange.).

Cum cumperi alte criptomonede în România?

Sunt foarte puține criptomonede ce pot fi cumpărate direct cu bani tradiționali, cele mai mari în momentul acesta fiind BitCoin și Ether. Mai sunt câteva alte opțiuni, dar majoritatea exchange-urilor nu oferă decat BTC și ETH momentan.

Totuși, există cam 1,000 de criptomonede pe piață. Cum le cumpăram pe acelea – fiindcă acolo sunt oportunitățile cele mai mari pentru profit?

Apelăm la alte site-uri, bine-nțeles. Acestea sunt niște exchange-uri care arată ca o bursă, actualizată în timp real: acolo poți cumpăra diverse monede folosind Bitcoin sau ETH.

Practic, pentru a cumpăra o altă monedă, trebuie să treci prin procesul următor: cumperi Bitcoin sau Ether. Transferi Bitcoin sau Ether la exchange-ul preferat. Cumperi criptomonedele dorite cu Bitcoin sau Ether.

Pentru a vinde și a încasa profitul, procesul este invers: transformi criptomonedele în Bitcoin, pe care îl transferi la exchange și îl schimbi în bani tradiționali.

Iată piețele pe care mi-am făcut eu cont și de care sunt foarte mulțumit momentan:

Poloniex

Primul de care am auzit și primul unde am tranzacționat. Deja am făcut un profit la ei, cumpărând BURST în valoare de $40,38 și vânzănd a doua zi pentru $43,38. Un început bun, după experiența neplăcută cu Coin Mama.

Poloniex oferă posibilitatea de a cumpăra criptomonede cu BTC, ETH, XMR și USDT. Oferta este destul de limitată și personal nu îmi plac majoritatea monedelor pe care le oferă, dar tot ai peste 50 de monede în care să investești.

Un lucru care îmi place la Poloniex este că poți seta o valoare la care să vinzi (sau să cumperi) o anumită monedă, iar transferul se face imediat ce acea valoare este atinsă. Extrem de util și nu necesită să fii online mereu pentru a vedea cum evoluează prețurile.

Bittrex

Acesta a devenit favoritul meu. Are o interfață frumoasă, este ușor de utilizat, la fel ca Poloniex, dar oferă o sumedenie de monede. Practic, cam toate monedele importante – și multe noi – sunt disponibile pe platformă.

Nu am găsit (încă) posibilitatea de a seta preț de cumpărare/vânzare al unei monede ca la Poloniex, dar sunt sigur că există. Oricum, ma concentrez mult pe platforma aceasta momentan.

Bitfinex

Stabilit în Asia și lovit de recentele acțiuni ale Chinei împotriva ICO-urilor, acest serviciu oferă puține opțiuni – dar multe dintre acestea sunt monede din Asia care au mare potențial. Eu am investit doar în EOS aici (și sper să am dreptate cu el, deși se tot prăbușește în ultimul timp) și nu plănuiesc să îl folosesc pentru altceva.

Yobit.net

Un serviciu rusesc din câte am înțeles, care oferă o sumedenie de opțiuni adiacente tradingului, inclusiv oportunități de a primi criptomonede gratis. Dar valorile sunt atât de mici încât nu merită.

Nu am testat prea mult această platformă – celelalte trei oferindu-mi destule opțiuni, dar din câte am văzut, sunt de încredere și se mișcă bine, având numeroase tranzacții zilnice.

O metodă foarte ușoară de a afla de unde poți cumpăra o monedă (în cazul în care ai una sau mai multe favorite) este să mergi pe Coin Market Cap. Cauți moneda, dai click pe ea și selectezi tab-ul Markets: acolo vor fi listate toate piețele (siteuri) de unde poți cumpăra respectiva monedă.

Cam acestea ar fi opținuile când vine vorba despre cumpărarea de criptomonede în România. Practic, o dată ce ai pus mâna pe Bitcoin și/sau Ether, ai libertate uriașă când vine vorba de trading și poți face transferuri și tranzacții extrem de ușor.

Scriu acest articol la începutul lui Septembrie 2017, când toate criptomonedele au suferit căderi uriașe în urma măsurilor luate de China (care practic au interzis companiilor să lanseze monede noi pe piață), așa că profitați acum cât prețurile sunt jos. Bitcoin a scăzut spre $4,000, deși săptămâna trecută era cotat la $4,600 (când am cumpărat eu prima dată) și urcase până la un maxim istoric de $5,000. Părerea mea este că va relua trendul ascendent în curând, oferind o portiță perfectă de intrare pentru cei care n-au făcut-o deja.

Tags : Cum cumperi BitcoinCum cumperi Bitcoin RomaniaCum cumperi BTCcum cumperi criptomonedecum cumperi criptomonede romaniaCum cumperi ETHcum cumperi Ether

2 Comments

    1. Ma bucur ca este utila. Nu stiu nimic despre ei, nu dadusem de ei in timpul researchului. Vad ca au cursul putin mai bun decat BitcoinRomania, insa conteaza si cum merge transferul. Anul acesta nu cred ca mai cumpar Bitcoin, dar daca apuc sa ii testez, voi actualiza articolul.

Leave a Response