close
FeaturedFinante personale

Cum poti atinge independenta financiara in Romania?

independenta financiara

Probabil ca nu este nicio persoana pe lumea asta care sa nu isi doreasca sa atinga independenta financiara: sa aiba sau sa produca pasiv suficienti bani pentru a-si asigura traiul zilnic, fara a trebui sa munceasca activ pentru asta.

Fenomenul este unul care a prins o amploare uriasa in tarile mai bogate – in special America – unde el este deseori folosit impreuna cu termenul de “pretirement,” adica “pensionarea” inainte de varsta legala. Si nu, nu este vorba de smecherii cum sunt la noi – ba pe-un certificat de boala, ba pe unul de handicap. Pur si simplu sa ai o avere suficienta incat sa iti permiti sa nu mai lucrezi si totusi sa o duci bine.

Citind bloguri de finante personale din tari ceva mai vestice, ajungi sa iti dai seama ca la ei este relativ simplu: cu salarii ce se invart in jurul sumei de 4,000 de dolari (si chiar urca mult mai sus), cu fonduri de investitii controlate de stat, netaxabile, cu fonduri private de pensii pe care le pot accesa la orice varsta… toate astea par sa creeze un tot unitar foarte placut, numai bun pentru cei cu ceva initiativa si dorinta de a atinge independenta financiara cat mai repede.

Dar este posibil sa atingi aceasta independenta financiara in Romania? Si, mai important, cum o poti atinge?

(Evident, aici nu vorbesc de optiuni gen “intra pe felie cu statul, da un tun de cateva milioane si retrage-te in Bali”. Vorbesc despre noi, oameni cinstiti, care platim un impozit si ne bucuram la o reducere).

Si ca sa raspund la intrebare, fiindca ea ma framanta de tare mult timp: cred ca este posibil sa ajungi sa fii independent din punct de vedere financiar, doar ca este mult mai greu sa ajungi la acest nivel in Romania. De ce? Pentru ca banii sunt putini, optiunile de investitii sunt reduse si statul, in general, nu prea te ajuta sa-ti atingi scopul.

Dar iata cam ce ar trebui sa faci pentru a-ti usura drumul spre independenta financiara:

1. ECONOMISESTE

Probabil ca nu faci atat de multi bani ca fratii nostri de peste ocean, carora le este mai comod sa puna cate 1,000 de dolari de-o parte pe luna. Poate abia reusesti sa iti dramuiesti banii sa-ti ajunga de la o luna la alta. Dar adevarul este urmatorul: in general, POTI sa pui de-o parte. Invata sa economisesti cat mai devreme, pentru a te bucura mai tarziu: redu-ti cheltuielile pentru mancare, elimina cheltuielile pe lucruri de care nu ai nevoie (si doar le doresti sa fii in rand cu lumea), si stabileste-ti prioritatile, punand sus independenta financiara. Daca inveti sa fii cumpatat cu banii, in cele din urma vei ajunge acolo!

2. Diversifica-ti castigurile

Un al doilea pas pentru a-ti crea o avere este diversificarea castigurilor. Salariile, in 99% dintre cazuri, nu sunt suficiente – cel putin nu in Romania – pentru a garanta independenta financiara.

Asa ca aici ai doua lucruri de facut: asigura-te ca ajungi in acel punct in care castigi suma maxima pe care ai putea s-o castigi in domeniul tau si gaseste-ti o noua sursa de venit (sau mai multe). E ceva mai usor de zis decat de facut, dar un lucru atat de important precum independenta financiara merita efortul.

Prin diversificarea castigului nu ma refer la a-ti gasi o a doua slujba. Poti incerca ceva mai putin neplacut – cum ar fi transformarea unui hobby in sursa de bani. Bijuterii facute acasa, prajituri sau conserve “ca la mama acasa”, lansarea unui blog – aici depinde doar de tine si de interesele tale ce poti face. Ideea este ca trebuie sa incerci. S-ar putea sa nu mearga. Asteapta trei luni si mergi mai departe. Incearca din nou. Pana la urma vei reusi!

3. Investeste economiile

Din nou ceva mai greu de facut in Romania, unde bursa este la fel de activa ca sala de dansuri intr-un azil de batrani, dar trebuie sa gasesti ceva. Pentru inceput, baga-ti banii in banca, macar sa fentezi inflatia.

Cauta mereu oportunitati de a investi si stai departe de orice program care iti promite ca te imbogatesti peste noapte (de la Caritas la FMI, pana la mai noi programe vandute pe net – toate vor ajunge sa te coste bani).

In Romania, probabil ca o investitie sigura ar fi in domeniul imobiliar. In momentul de fata preturile sunt scazute si o garsoniera pentru a o inchiria este mai accesibila ca niciodata. Insa si pentru acea garsoniera iti trebuie bani de pornire pe care s-ar putea sa nu ii ai inca. Dar aplica pasul 1, urmeaza-l cu pasul 2 si vei ajunge si aici.

4. Nu te astepta la un drum scurt

Multi dintre cei pe care ii citesc si care isi doresc sa atinga independenta financiara (vorbesc de cei din Statele Unite) isi pun ca deadline varsta de 40 sau 50 de ani si incep sa lucreze activ si intens la asta de la, cel tarziu, 30 de ani. Nimeni nu se poate astepta sa atinga peste noapte independenta financiara, cu atat mai putin in Romania.

Asa ca fa-ti un plan. Economiseste. Variaza-ti veniturile. Investeste. Economiseste si mai mult. Repeta. Ne mai auzim peste 10 ani, cand sper sa imi spui ca esti gata sa iti dai demisia pentru ca iti permiti sa fii independent financiar!

Sursa imagine: Linus Bohman

Tags : cum sa atingi independenta financiaraEconomiiEconomisesteindependenta financiaraindependenta financiara in RomaniaInvestesteInvestitiiSfaturi

7 Comments

  1. Un lucru care l-as adauga: Sa fiu realista. Pot pune 20% din salariu deoparte, pot investi spectaculos, dar in 10 ani nu pot obtine o independenta financiara totala, si nici la nivelul americanilor. Asa ca citesc pe americani dar nu ma mai compar dupa ei!! Mancarea
    20% din salariul meu timp de 20 ani pus deoparte imi vor da o independenta financiara partiala. Iar daca sunt modesta, pot sa o fac si la 10 ani, dar inseamna ca dupa 10 ani nu stau degeaba, ci muncesc in continuare, cu norma scurta (fie ca imi construiesc eu casa, fie ca imi lucrez pamantul si animale pentru asigurat mancarea, fie mai iau part-joburi temporare pentru completare venituri) – dar tot va fi o activitate.

  2. Daca nu exista o suma uriasa pe care sa o toci in sila, sorbind un cocktail pe cine stie ce plaja exotica, probabil ca activitatea, cel putin partiala, este intr-adevar necesara. Sunt de acord!

  3. Care e suma la care poți spune , îmi permit sa lucru fără a fi neapărat remunerat pana la “pensionare, ” 65 ani
    când ai bani respectivi ești independent financiar , Daca ai deja 50 de ani o sa fie probabil o suma semnificativ mai mica decât la 30 de ani și normal depinde de pretențiile avute referitor la nivelul de trai. personal la mine e 309 000 euro la 43 de ani . La tine cât e aștept răspunsuri, sunt chiar curios .

    1. M-as considera independent financiar daca as avea rezerve suficiente pentru a-mi permite suma de 1,000 Euro pe luna. Este, asa cum ai zis, o suma ce scade o data ce inaintezi in varsta si tocmai acesta este motivul pentru care putem considera un avantaj daca incepi devreme.

Leave a Response