Cosmetice Bio: sunt ele mai bune decat cele traditionale?

| |

Cu atatea chimicale in jurul nostru bombardandu-ne organismul si mediul inconjurator, pare natural ca la un moment dat sa zici, ca francezul, “enough is enough” si sa te interesezi de produse bio.

Am pornit si eu, mai timid, pe acest drum si dupa niste experiente destul de placute cu mancarea bio, m-am hotarat sa merg mai departe si sa testez cosmeticele bio.

Fiindca nu sunt intruchiparea metrosexualitatii, in cazul meu, “produse bio” se rezuma momentan la sapunuri, geluri de dus si sampoane bio. Dar de ce mi-am zis eu ca s-ar putea sa am nevoie de ele?

Povestea este destul de simpla: de ceva vreme, de fiecare data cand mergeam la dus, imediat ce foloseam gelul de dus, imi apareau mici pete rosii pe piele.

O iritatie care nu deranja (ma mancau foarte scurt timp, dispareau destul de repede si nu aveau alte efecte) dar care m-a facut sa le consider semnale de alarma.

Era clar ca nu ii placeau corpului meu si majoritatea produselor pe care le foloseam – de la cele ieftine pana la cele mai scumpe – aveau acelasi efect. Mai putin sapunurile si gelurile de dus Dove. Cumva, ele par OK pentru corpul meu.

[quads id=3]

Mi-am zis insa sa incerc si cosmeticele bio, asa ca am inceput cu un sapun bio (celebrul sapun de Alep) si un gel de dus bio. Mi-am zis ca gata, pielea mea va geme de placere la atingerea placuta a produselor bio.

Ca sa fiu sincer, nu m-au dat pe spate. Din fericire – dovada clara a faptului ca sunt chiar produse organice – nici gelul de dus, nici sapunul de Alep nu mi-au produs iritatii.

Dar asta deja obtineam de la un mult mai ieftin gel de dus Dove, care mirosea mult mai placut. Serios acum, sa nu cumva sa credeti ca vreun sapun sau gel de dus bio va putea concura la miros cu produsele traditionale.

Niciodata, ba din contra: desi mi-am luat un sapun de Alep cu miros de levantica, tot duhoarea aceea de untura statuta ramanea in urma lui.

In concluzie – sunt mai bune cosmeticele bio decat cele traditionale?

Daca este sa ne luam strict dupa puterea lor de a curata, e clar ca nu. Parerea mea personala – nesustinuta de vreun studiu – este ca sapunurile si gelurile de dus bio ar trebui sa fie chiar ceva mai ineficiente la inlaturarea microbilor.

Pana la urma, toate chimicalele alea din produsele traditionale trebuie sa aiba si niste efecte mai sanatoase, nu?

Insa nu trebuie negat faptul ca aceste produse sunt mult mai delicate cu pielea – iar pentru o piele sensibila mereu iritata de cosmeticele traditionale vin ca o gura proaspata si curata de aer.

Sincer insa, nu stiu daca si in continuare voi alege sa cheltuiesc mai mult pe cosmetice bio, cand obtineam rezultate similare cu gelul de dus Dove.

Voi ce parere aveti? Sunt cosmeticele bio mai bune decat cele traditionale? Le folositi sau le-ati folosi exclusiv pe cele organice?

Previous

Chiar pierzi bani daca ii depui la banca?

Povestea cascavalului care a vrut

Next

4 thoughts on “Cosmetice Bio: sunt ele mai bune decat cele traditionale?”

  1. Mi-au placut sfaturile tale de economisire, intr-adevar se simte în portofel o economie substantiala. Nu stiu cit de bio sunt acele produse numite bio… acum doi ani am dat 6 lei pe o sfecla bio ( de marimea unui grapefruit) de la un tirg bio, n-am sesizat nici o diferenta la gust fata de sfecla din piata sau cea din supermarket. Sapun de toaleta si de rufe, deodorant, crema de fata, lapte de corp, pasta de dinti, parfum, se pot prepara si in casa din ingrediente naturale cu costuri decente, cu max. 80 – 90 de lei ai din toate astea enumerate mai sus cel putin 6 -8 luni fara conservanti si mirosuri sintetice.

    Reply
    • Da, Giorgi, cam asta ar fi urmatorul pas de recomandat tuturor: home-made. Mama isi face in casa toate sapunurile, detergentii, detergenti de vase si alte asemenea si este tare multumita de ele.

      Reply
  2. Ma bucur ca ai aceasta sansa, inseamna ca beneficiezi si tu de produsele ce le prepara mama ta in casa si nu mai esti nevoit sa cheltuiesti/alegi produse bio scumpe de pe piata sau sa ramii la gelul de dus dove cu acelasi rezultat.

    Reply
  3. eu am alta abordare: chiar am nevoie de toate produsele astea, si in toata cantitatea asta?
    Am redus cantitatea de sapun (da, ma spal cu apa simpla), vara cand e f. cald fac dusuri rapide cu apa simpla, am eliminat balsam de rufe, am redus detergentii. Unde am fost in stare sa imi prepar singura: fac. Dar daca nu sunt in stare, nu fac o drama de cumpar o crema in loc sa imi fac una.

    Reply

Leave a Comment