close
Sanatate

Celulele stem: centura de siguranta pentru zambetul copilului tau

celule stem – zambet

In momentul in care mi-am tinut pentru prima data baietelul in brate, am inteles ca singurul lucru care conteaza in viata mea, din acel moment inainte, este ca el sa fie mereu fericit. Zambetul copilului tau, zambetul acela pur si mereu sincer are puterea de a te scoate din cea mai proasta stare, de a te face sa iubesti din nou viata, de a zambi si tu. Este un zambet care nu vrei sa dispara. Este un zambet pentru care te simti gata sa muti munti, sa faci orice. Pentru ca nu este nimic mai frumos pe lumea aceasta decat un copil fericit.

Vestea buna pentru copiii de astazi, precum si pentru parinti, este ca fericirea lor nu mai tine de un simplu “Doamne-ajuta!” Astazi, evolutia stiintei ne permite sa luam o serie de masuri suplimentare de precautie, niste “centuri de siguranta” pentru pastrarea zambetului pe fata copiilor nostri. Recoltarea de celule stem, fiindca despre ea este vorba, reprezinta cheltuiala pe care fiecare parinte trebuie, in opinia mea s-o faca, doar pentru a se bucura mai apoi ca a dat niste bani degeaba. Insa daca se ajunge cumva in situatia in care sa fie nevoie de aceste celule stem si ele nu au fost recoltate la nastere, zambetul acela nepretuit poate sa dispara incet-incet…

Pe scurt, celulele stem sunt celule nespecializate care ulterior se “specializeaza” in celule osoase, musculare etc. Recoltarea lor in aceasta forma initiala permite, deci, folosire ulterioara si ghidarea lor spre specializarea dorita – in mod normal pentru a repara tesuturi afectate. Astfel, aceste celule pot fi direct folosite pentru tratarea a peste 70 de afectiuni extrem de periculoase cu sanse infime de vindecare pe alte cai. Conform Cord Blood Center Medical, prima si cea mai populara banca de celule stem din Romania, printre bolile tratate cu celule stem se afla diferite tipuri de leucemie, sindroame de insuficienta a maduvei osoase, imunodeficienta severa combinata, diferite tipuri de cancer (ale sistemului nervos, al retinei, cancere cu celule germinale) si multe altele. Poti vedea lista completa, inclusiv a numeroaselor afectiuni aflate in stadii incipiente sau de testare aici: http://www.cordcenter.ro/lista-afectiunilor-tratate-cu-celule-stem.html.

Foarte multe persoane se tem ca nu au suficienti bani pentru recoltarea de celule stem si, chiar daca suntem cu totii de acord ca sanatatea este cu adevarat nepretuita si orice suma cheltuita pentru a fi sanatosi este o suma cheltuita cu cap, realitatea financiara de astazi ne poate pune uneori in dificultate. Aici propun eu sa ne reorganizam prioritatile: taxa de depozitare anuala a celulelor stem este mai mica decat suma anuala platita pentru asigurarea auto! Si pentru pentru ea, pana la urma, gasim mereu bani… deci nu cred ca vreun parinte ar putea sa stea in fata copilului bolnav si sa-i spuna: “Stii, nu putem sa te tratam acum fiindca am platit RCA-ul la masina. Si am fost in vacanta in Grecia. Si mama si-a luat o pereche noua de pantofi”. Aruncati doar un ochi pe site-ul celor de la Cord Blood Center Medical, aici: http://www.cordcenter.ro/aspecte_financiare_cbc_classic.html si veti vedea ca aceasta procedura ce, pana la urma, poate salva viata copilului vostru, nu este deloc scumpa! Puneti-o in raport cu lucrurile pe care dati bani aiurea si veti ajunge la concluzia ca este, de fapt, extrem de ieftina! Iar procesul de recoltare in sine este rapid si nedureros – lucru garantat de sotia mea care a trecut printr-o astfel de operatie anul trecut cand ne-a nascut baietelul.

Asa ca aveti in minte acel zambet despre care vorbeam la inceputul articolului. Intelegeti ca nimic nu este mai presus de fericirea si sanatatea copilului vostru. Intelegeti ca or fi stiut ceva stramosii nostri care tot ziceau ca “paza buna trece primejdia rea”. Nu va jucati cu viata si nu riscati zambetul acela care alunga norii. Celulele stem reprezinta, in cazurile acelea la care nimeni nu vrea sa se gandeasca – dar care, din nefericire, exista – viata. Este atat de simplu: celulele stem sunt viata.

Si doar ganditi-va ca medicina, aflata in continua evolutie, va gasi cu siguranta noi si noi metode de folosire a celulelor stem. Astazi trateaza 70 de boli, peste 10 ani poate va fi secretul pentru viata vesnica. Pentru regenerarea continua a organelor si tesuturilor. Pentru o viata fara griji si fara boala. Orice este posibil – ba chiar foarte probabil. Si chiar daca nu se va ajunge la concepte oarecum fanteziste de genul “viata vesnica,” eu tot zic ca este suficient o “viata sanatoasa”. Pentru zambetul copiilor nostri, pentru zambetul nostru!

Articol scris pentru Spring SuperBlog 2014

Tags : Celule StemSpring SuperBlog 2014Stem

2 Comments

  1. Buna expresia pe care ai folosit-o “sa te bucuri ca ai dat niste bani degeaba”, pt ca pana la urma oricine spera sa fie sanatos tun, dar sanatatea nu tine numai de noi.

Leave a Response