Cele mai bune cărți ale lui George R. R. Martin (în afară de seria Cântec de Gheață și Foc)

| |

Cam ca toți oamenii care au privit măcar un episod din Game of Thrones, sunt fan al serialului. Ca mare parte dintre ei, când am începul să-l privesc, nu aveam idee cine este George R. R. Martin.

Și, spre rușinea mea, abia anull acesta m-am hotărât să aflu mai multe și să-l descopăr. Mai ales, să descopăr faptul că, spre bucuria mea și probabil a fanilor serialului, George R.R. Martin este mai mult decât Cântec de Gheață și de Foc, este mai mult decât Game of Throes.

Stăteam eu, la un moment dat, dezamăgit de paradoxal-popularul The Flash și mă gândeam că Game of Thrones – serialul – este extrem de bine scris.

Mă întrebam oare de ce nu sunt și alte seriale cu replici la fel de inteligente, cu acțiune la fel de captivantă și, cel mai important, care să nu lase impresia că sunt trase de păr și lungite la maxim pentru a scoate un dolar în plus?

Abia atunci m-a lovit inspirația: păi pentru că George R. R. Martin, d-aia! Fiindcă show-ul este bazat pe cărțile sale, este clar că majoritatea lucrurilor bune vin tocmai din scriitura lui. Iar el, autor prolific, mai are scrise și-alte nuvele.

Așa că am început să citesc. Lucru pe care vi-l recomand și vouă, pentru că merită!

[quads id=3]

Merită în special dacă sunteți fani Game of Thrones. Acțiune interesantă, personaje puternice, dialoguri inteligente. Iar mai jos aveți, după părerea mea, cele mai bune cărți ale lui George R. R. Martin (excluzând seria Cântec de Gheață și Foc):

1. Peregrinările lui Tuf

01 peregrinarile lui tuf

Am avut norocul să încep explorarile scriiturii lui Martin cu această carte: scurtă, rapidă, fascinantă. Tuf este, în mare măsură, piticul Tyrion din Game of Thrones: inteligent, sclipitor chiar, fascinant, sincer și direct, manipulator.

O minune de om, amuzant deseori, de invidiat alteori. Un uriaș blând, dar uneori malefic. Un aventurier intergalactic care devine, încet-încet zeu. O carte excelentă, un personaj de nota zece. Favorita mea. Disponibilă aici.

2. Furtună pe Windhaven

02 furtuna pe windhaven

Martin are o serie de cărți scrise în colaborare cu alți autori, lucru care parcă le mai reduce din valoarea adevărată, dar Furtună pe Windhaven mi-a plăcut foarte mult.

[quads id=4]

Acțiunea are loc pe o planetă măturată de furtuni și vânturi puternice, o planetă picurată cu nenumărate insule ce pot fi locuite, dar cu ape extrem de periculoase.

Zburătorii sunt ființe cu un statut special: singurii care pot înfrunta furtunile, singurii care au dreptul din naștere să zboare, mesagerii.

Dar toate tradițiile există doar pentru a pute fi înfruntate și schimbate, iar cartea aceasta urmărește exact aceste evenimente: schimbarea unor tradiții existente de când lumea și evoluția lucrurilor după această istorică schimbare.

Din nou vorbim de personaje puternice, eroi și antieroi – unii dintre ei schimbându-se complet, alții demni de toată ura noastră… o carte ce merită citită – o puteți găsi aici.

3. Regii nisipurilor

03 regii nisipurilor

George RR Martin pare a fi regele prozei scurte, iar “Regii nisipurilor” este, de fapt, o colecție de scurte povestiri SF și fantasy care vă vor da pe spate.

[quads id=5]

Nuvela care dă numele colecției este de-a dreptul impresionantă și te face să îți dorești mai mult, dar toate povestioarele sunt cu adevărat fabuloase, oferind la maximum stilul pur al lui Martin. Din nou, Nemira este locul de unde o puteți cumpăra.

4. Zburatorii noptii

04 zburatorii noptii

O altă colecție de proză scurtă marca George RR Martin, Zburătorii nopții ne poartă pe nave extraterestre vechi de secole, unde secretele și conspirațiile sunt încă actuale, ne prezintă personaje fantastice cu puteri telepatice, dar și jocuri violente în care “game over” înseamnă chiar finalul… propriei vieți. Ușor de citit, rapide, fascinante. Disponibile aici.

5. Lumina ce se stinge

05 lumina ce se stinge

O carte oarecum atipică, comparând-o cu restul cărților sale, o carte care nu se află mai sus din cauza atmosferei mai sumbre, din cauza faptului că este mai tristă decât celelalte.

O carte excelet scrisă, o carte pe care o vei devora cu toată plăcerea, o carte pe care va trebui să o accepți, exact ca pe destin: așa cum este! Aflați mai multe aici.

6. Fuga vânătorului

06 fuga vanatorului

Cumva, mi-a plăcut cel mai puțin dintre cărțile lui Martin. Probabil din cauză că antieroul este complet rupt de realitatea mea, complet antipatic: un bețiv violent, încăpățânat, mediocru și al naibi de egoist.

Tare ca oțelul, e drept – un supraviețuitor – și unul deloc prost, dar totuși un personaj cu care nu te poți identifica și de care nu ajungi să-ți pese prea mult. Și acțiunea însăși pară este prea clasică, surprizele uneori previzibile, nimic cu adevărat spectaculos.

Dar o carte pe care o vei termina, o carte despre prietenii improbabile, despre supraviețuire și despre schimbare, o carte care poate ție îți va plăcea mai mult decât mie. Puteți comanda cartea aici.

Cam astea ar fi cărțile disponibile în limba română și ordinea în care le-aș recomanda eu. Cu siguranță vom primi chiar mai multe “bunătăți” marca GRRM în viitor – Nemira chiar a anunțat traducerea unui prequel din seria Cântec de gheață și foc, Cavalerul celor șapte regate, despre care am scris aici.

Previous

Litoralul românesc e IEFTIN, iar calitatea crește constant

Este spanacul reîncălzit nesănătos?

Next

2 thoughts on “Cele mai bune cărți ale lui George R. R. Martin (în afară de seria Cântec de Gheață și Foc)”

    • Cam tot ce scrie Martin (poate mai putin Fuga vanatorului) pare a fi conceput din mici povestiri. Poate chiar asta e farmecul scriiturii sale. Oricu, recomand din suflet Peregrinarile lui Tuf!

      Reply

Leave a Comment