Ce sunt acrilamidele si de ce ar terbui sa ne ferim de ele

| |

In Romania, publicatiile scriu prea putin despre acrilamide fiindca, pana la urma, sunt atatea divorturi de “nu ai sa crezi” in jur…

Din pacate, aceste acrilamide sunt niste substante periculoase pentru organismul uman si cu potential cancerigen, pe care le consumam zilnic. Haideti, deci, sa vedem ce sunt aceste acrilamide si de ce ar trebui sa ne ferim de ele.

Descoperite intamplator in mancare la inceputul anilor 2000, acrilamidele sunt niste chimicale toxice letale, care pot provoca diverse tipuri de cancer (conform studiilor facute pe animale – la om inca nu sunt date concludente, ingestia acestor substante fiind totusi mica).

Acrilamidele se formeaza in urma prepararii termice a alimentelor (prajire sau coacere) si cele mai mari cantitati apar in, din pacate, alimente pe care le consumam extrem de des: cartofi (prajiti sau la cuptor), paine si tot felul de produse de cofetarie, precum si cafea.

Studiile de specialitate nu au aflat exact de ce se formeaza aceste acrilamide si pentru noi “de ce-ul” trebuie sa conteze mai putin.

Important este de stiut ca studiile de laborator au descoperit ca aceste substante pot provoca atat cancerul, cat si moartea (150 mg/kg fiind o doza letala).

[quads id=3]

Din fericire, cantitatile care au provocat cancer animalelor de laborator sunt cu 900 de ori mai mari decat ceea ce o persoana consuma in medie pe zi. Dar, nu uitati, noi suntem expusi la consum constant al acestor chimicale.

Practic, nivelul de acrilamide creste o data cu schimbarea culorii mancarurilor: cu cat sunt mai prajiti cartofii, cu cat painea este prajita mai tare, cu atat nivelul acrilamidelor in alimente creste.

Cafeaua, de exemplu, are cele mai mari cantitati de acrilamide datorita procesului de prajire / coacere indelungate.

Si desi studiile nu au confirmat ca exista o relatie directa intre aceste toxine si aparitia cancerului la om, majoritatea ridica semne de exclamare si ne invita sa reducem pe cat posibil consumul acestor acrilamide.

Cum reducem cantitatea de acrilamide consumata zilnic

Din pacate, se pare ca o eliminare completa a consumului de acrilamide este destul de dificila: ar trebui sa nu mai mancam alimente preparate in cuptor la temperaturi peste 120 de grade sau prajite, ar trebui sa nu mai consumam cafea si sa inlaturam coaja de la paine.

[quads id=4]

Dar putem reduce extrem de mult ingestia lor urmand pasii simpli de mai jos:

1. Reducem consumul de mancaruri prajite in ulei (calitatea uleiului nu modifica nivelul de acrilamide) sau preparate la cuptor fara sos. Cartofii sunt cei care produc cele mai multe acrilamide, deci cu cat consumam mai puti la cuptor sau prajiti, cu atat mai bine.

2. Alimente fierte: acestea nu dezvolta deloc acrilamide, inclusiv cartofii. Deci mai multe mancaruri fierte si crude pentru noi!

3. Lasand cartofii in apa rece cu 1-2 ore inainte de a-i prepara va scade cantitatea de acrilamide rezultata dupa gatire. Taiati feliile mai mari si mai groase pentru a reduce suprafata expusa direct caldurii (fie ea din cuptor sau ulei prajit).

4. Reduceti sau eliminati complet consumul de cafea. Atentie, inlocuitorii de cafea (gen cicoare) contin si mai multe acrilamide decat cafeaua!

5. Consumati painea fara coaja sau macar eliminati partea prea prajite. Painea toast, daca o preferati, n-o lasati sa se prajeasca prea tare.

Scaderea cantitatii de acrilamide consumate pe zi nu ar trebui sa fie atat de dificila acum ca stiti mai multe despre aceste ascunse chimicale pe care, vrand-nevrand, le consumam zilnic.

Surse: Wikipedia, HEATOX

Previous

De ce romanilor nu le pasa de finantele personale?

Chiar pierzi bani daca ii depui la banca?

Next

Leave a Comment