Ce este mai bine: stai cu chirie sau îți cumperi apartament / casă?

| |

Probabil că nu sunt singurul român pe care îl trec frisoanele când se gândește la ideea de a închiria o locuință.

Astăzi îmi propun rezolvarea acestui mister o dată pentru totdeauna: este închirierea unui apartament sau a unei case chiar dracul gol pe care, probabil din cauza educației primite, suntem tentați să îl vedem?

Evident, nu vom lua în calcul situația ipotetică în care avem banii necesari pentru achiziționarea locuinței, ci vom face comparația între situația cel mai des întâlnită la noi: credit ipotecar sau chirie. Care ar fi cea mai bună opțiune pentru noi, pentru familiile noastre?

Probabil că cel mai ușor mod de a vedea cum stau lucrurile – și pasul pe care majoritatea l-au făcut – este compararea chiriei cu rata pe care ai plăti-o pentru același apartament. În acest caz, destul de firesc, va căștiga cumpărarea locuinței.

Dacă am vorbi despre un apartament cu două camere, de exemplu, acesta ar putea fi închiriat în București, într-o zonă bună (central sau semi-central) pentru cel puțin 350 de Euro pe lună, în timp ce cumpărarea unui apartament similar ar fi undeva la 45,000 de Euro.

La aceste sume, de obicei, rata ar fi mai mică decât chiria. Deci ar fi ideal să cumpărăm, să avem casa noastră, în loc să stăm cu chirie și să aruncăm cu banii pe fereastră, nu?

[quads id=3]

Lucrurile, din păcate, nu sunt chiar atât de simple! Dacă este să comparăm numerele direct, atunci ar rezulta că dacă am economisii banii pe care îi dăm pe chirie, în aproape 11 ani am strânge banii necesari achiziționării apartamentului.

Totuși, un credit se face în general pe 30 de ani, iar în situația expusă de mine, cel care ar lua acest credit ar plăti un minim de 84,000 de Euro în această perioadă.

Aceeași sumă am plăti-o în 20 ani dacă am sta în chirie – iar aceasta este perioada ce trebuie luată în considerare, numită perioadă de amortizare. Cu alte cuvinte – după câți ani devine creditul mai avantajos decât chiria.

În continuare arată bine, nu? Este vorba de 10 ani pe care îi câștigăm plătind credit, sau 35,000 de Euro (27,000 reali) – aproape prețul unui nou apartament și suficient pentru a include avansul ce trebuie plătit inițial, precum și renovările apartamentului în cauză și achiziția de mobilă. Totul în timp ce plătești o rată lunară mai mică decât ar fi chiria!

Specialiștii, însă, se pare că sunt de altă părere: dacă amortizarea prin chirie este sub 15 ani (în cazul nostru este 20), ei consideră că nu este rentabilă achiziția.

[quads id=4]

Totuși, aici este vorba despre țări din Vestul Europei sau SUA unde atât prețurile, cât și veniturile sunt diferite, așa că personal nu sunt de acord cu acest calcul.

Mulți se tem că un credit pe 30 de ani este extrem de riscant. Un lucru perfect adevărat, și nu sunt puține cazurile în care banca dă lumea afară din casă și le vinde apartamentul pentru neplata ratei lunare. Totuși, niciun proprietar nu te va ține în chirie dacă nu îi vei plăti respectiva sumă, deci tot pe-acolo ajungi.

Plus că, dacă lucrurile devin într-adevăr dificile, poți vinde apartamentul, achita creditul (sau preda creditul cumpărătorului) și poți trece în chirie sau cumpăra un apartament care să se potrivească noii situații financiare. Cu alte cuvinte, ai mai multe opțiuni când vine vorba despre cumpărare.

Totuși, chiria nu este un lucru chiar atât de rău și probabil ar fi cea mai indicată opțiune, pentru o vreme, pentru familiile tinere.

Plata unei rate lunare poate părea simplă la început și băncile au obiceiul să facă oferte de nerefuzat – bani mai mulți pentru o rată doar puțin mai mare – care însă se pot dovedi catastrofale.

[quads id=5]

Dacă tinerii sau o familie tânără pornește pe drumul chiriei pentru câțiva ani, poate știi exact cam ce sumă lunară își poate permite pentru rată și scad șansele ca aceștia să fie luați prin surprindere.

Plus, cei câțiva ani pot fi folosiți ca perioadă de economisire la sânge, pentru a strânge un avans cât mai mare posibil și pentru a reudce, deci, și mai mult costurile achiziționării primei locuințe.

În plus, chiria oferă un mare avantaj: nu te leagă la fel de tare de orașul în care locuiești. În ziua de astăzi, cu atât de multe porți deschise pentru cei cu capul pe umeri, nu ar fi deloc surprinzător să vină o ofertă mai bună într-un alt oraș sau chiar altă țară.

Dacă stai cu chirie, atunci totul ar fi mult mai ușor de rezolvat – așa că aveți și această opțiune în minte când luați o decizie!

Voi ce părere aveți? Este mai bine să apelezi la un credit pe lungă durată, dar să devi proprietar sau este mai sigur și mai bine să stai cu chirie?

Previous

Cât zahăr putem consuma pe zi?

Hai să ucidem ideea de a cumpăra o locuintă pentru tot restul vieții

Next

15 thoughts on “Ce este mai bine: stai cu chirie sau îți cumperi apartament / casă?”

  1. Motivele personale de stat in chirie: mobilitate (nu voi sta multi ani aici, dar asa zic de 4 ani). iar acum am gasit f. ieftin!! (tinand cont ca preturile in zona si supr. putin mai mare sunt….cum 50% mai mari). Practic, nu am cum cumpara si sa dau rata = chiria actuala, daca as face credit rata s-ar dubla si nu o pot sustine. Am cunostinte care pt a face economii, au inchiriat o casa cu 4 camere la 4 persoane. F. ieftina chiria, intretinerea f. mica, in 2 ani au strans avans de o casa, versiune perfecta pt tineri (de la 18 ani belgienii se muta de acasa si majoritatea asa locuiesc…pana la 22-24 ani cand au avans si isi cumpara case – statistica belgiana arata ca 80% din tinerii 18-24 ani au economii de casa).

    Si totusi de ce lumea vrea locuinte? (Franta, belgia, Olanda sunt tari cu o mare densitate de locuinte pe locuitor). Pt stabilitate. Am experimentat datul afara din chirie de pe o zi pe alta, restrictii de batut cuie, amenajat pt mine si apoi informat ca ei vand imobilul si trebuie sa plec, apartenenta, dorit o anumita culoare de zugravit, stabilitate pt copil etc. Pentru investitie. Cine a inceput creditul la 25 ani, la 55 l-a terminat, se muta in Tenerife si inchiriaza casa din Bruxelles si cu chiria de 1000 euro se descurca la soare acolo. Asigurarea batranetii. Am o cunostinta care la 50 ani banca i-a executat locuinta. Ia sa te vad cum te descurci la 70 ani cu asta.

    Reply
  2. Nu esti primul care calculeaza rentabilitatea!!!!. Sunt niste indici pe piata imobiliara: se calculeaza pretul chirie /mp2, si pretul achizitionarii/mp2, se face un bilant si am gasit o parere ca daca in 20 ani se amortizeaza, atunci e profitabil!! Si asta e ok pt mine. Ei bine, eu aici unde sunt nu am nicio sansa….piata imobiliara bruxeleza este supra-evaluata, amortizarea este in 30-35 ani.

    Perioada creditului se calculeaza diferit. De ex. eu am aproape 40 ani. Nu vreau sa am credit la 60 ani. Deci voi face maxim 15 ani, doar sa sper o mostenire/crestere salariala as face pe 20 ani. Banca judeca la fel, nu va credita un nene de 70 ani.

    Reply
  3. Intr-adevar, statul cu chirie are dezavantaje, cum dezavantaje sunt peste tot. Si eu am fost “dat afara” din chirie in studentie ca isi vindea proprietarul apartamentul si, presat de timp sa ma mut cat mai repede, am ajuns sa platesc aproape dublu chiria.

    Personal, asa cum am zis, si mie 20 de ani mi se pare o perioada foarte buna pentru amortizare, dar ce citisem eu pe niste bloguri straine zicea ca sub 15 este profitabil. Acum fiecare cum vrea sa vada situatia – pana la urma, si un an daca il castigi, tot ai un profit… :)

    Reply
  4. Cred ca problema e tare sensibila, ca sunt asa de multe variabile care strica socoteala de acasa cu cea de la piata. La prima strigare as zice clar cumparat, apoi daca stau stramb si gandesc drept, s-ar putea sa ma codesc, sa imi framant mainile si sa nu mai stiu ce sa zic. Slava Domnului ca avem ap. nostru in Buc. Noi l-am cump cu banii jos si nu am trecut prin corvoada creditelor si dobanzilor nesimtite, insa aici stau cu chirie, cochetam intens cu ideea de a cumpara, mai ales daca ne decidem sa facem un copil….Insa, daca acum imi permit o casa pe care sa zicem ca dau de ex. 1500 euro chirie , iar maine veniturile mele scad si nu imi pot permite decat 500, ma pot muta fara probleme. Dar daca am o rata (cu tot cu asigurari) de 1500 si nu imi mai pot permite, ce ma fac?????? Eu doar la aspectul asta ma gandesc… Aici exista asigurari in caz de pierdere a jobului (cel mai “fericit” caz, nu vreau sa ma gandesc la situatii mult mai nefericite), dar iti garanteaza venitul de la momentul semnarii politei pe maxim 3-6 luni….
    Si toate framantarile astea din cauza dualismului mentalitate/realitate – pe timpul parintilor nostri era usor sa iti iei un ap, ca aveai serviciu stabil deci si venit, de unde de cele mai multe ori ieseai la pensie, dobanzile erau mici etc. Acum dinamica economiei e alta… Noi ca generatie suntem intre lumi, intre cea a parintilor, pentru care era f importanta stabilitatea, si cea a prezentului guvernat de digital, in care e imp mobilitatea din toate punctele de vedere.
    Deci n-as sti ce sa spun, decat ca daca nu voi face copil cu siguranta nu m-as inhama la un credit, sa fiu sclava 20-30 la banca, sa imi ingradesc de buna voie liberatatea de miscare; daca mi-as asuma responsabilitatea unei projenituri, lucrurile insa se schimba…

    Reply
    • Aceleasi temeri le am si eu.
      Eu cand am facut creditul in Buc. am calculat asa: rata < decat somajul, ca daca ajung in somaj sa nu pierd casa si cu ceva munca necalificata sa imi scot de-o paine pt 6-12 luni pana imi gasesc altceva de munca.

      Eu nu mai compar cu situatia parintilor, ma bucur ca sunt libera, ca mamei i s-a impus o casa, nu unde a vrut ea, ci unde au vrut ei, conditiile de la ei, serviciul impus etc. Nu a avut de ales, in chirie nu i s-a admis sa stea (avea mama la 3km de fabrica deci trebuia sa mearga ..pe jos pana acasa), i s-a impus insa sa ia o anumita persoana in chirie etc. Sa vezi socrii ce au asteptat 3-4 ani pana au primit … repartitie un apartament. Si creditul impus. Si rata impusa. Si apoi la o matusa i s-a impus pret marit fata de cel din contractul de avans cu inca 20 mii lei (adica 10 salarii bune de atunci!). Sau cu mamaia, care a primit o bucata de pamant la casatorie, pamantul tataiei, si-au facut casa din chirpici (paianta) singuri, treptat.

      De aceea trebuie calculat si cumpanit bine.
      Dupa ce am vazut-o pe Ani la 50 ani cu casa executata, consider ca trebuie sa caut o solutie stabila.

      Reply
  5. Eu am refacut calculele si decis sa incep inca un credit ipotecar. Perioada: 15 ani, ajung rata 1160 fata de chiria de 700. Chiria actuala este foarte mica fata de chiria zonei, in plus ca proprietar pot deduce ceva cheltuieli profesionale. Daca raman in chirie nu reusesc sa pun in paralel banii necesari achizitiei unei locuinte nici in 30 ani. Un alt studiu este ca daca inchiriez aprt. nou as putea obtine echivalentul ratei (asta e pretul zonei).
    O observatie este ca in 5 ani planuiesc plati anticipate, si daca depun efort mare atunci am sanse ca in 10 ani sa acoper creditul.
    In aceste conditii rata nu ma leaga de apartament: oricand il pot inchiria si chiria acopera rata. Faptul ca avem 2 proprietati in Bucuresti nu le-a legat de orasul ala.

    Reply
    • Suna foarte bine situatia ta, mai ales in cazul in care ai si un back-up. Platile anticipate, daca pot fi facute, sunt perfecte, iar rezultatul asta este ideal: dupa 30 de ani de chirie, tot fara casa ramai, in timp ce dupa tot atatia ani de credit (cu posibilitatea de a reduce mult) macar ai casa. Daca inchiriera acopera rata, atunci este perfect!

      Reply
  6. Ce ma amuz cand lecturez fel si fel de pareri privind imobiliarele.
    Uitati ca piata din Romania nu este stabila.
    Ce garantia are un potential cumparator? Daca in 5 ani(sa spunem)preturile mai coboara cu 50%. Nu vreau sa jignesc pe nimeni dar romanii se pare ca au memoria scurta. A trecut perioada cand o garsoniera era 90k iar apartamentul de doua camere 120k.
    Economia “duduie”, gasesti un post bunicel doar cu recomandare, dobanzile sunt la minime istorice iar Bucurestiul este capitala cu cel mai ridicat risc seismic din Europa. Trezirea!!!

    Reply
  7. Fiecare considera si actioneaza conform gandirii sale. Pentru mine, este foarte logic sa inchiriez un apartament cu 400Eur, lux, cu toate facilitatile, electrocasnice, clima, interfon, loc parcare, dej mobilat excelent, gu gust, decat sa dau acei bani pe o rata a unui apartament/casa gol, in zona unde strada e nefinalizata, apartament pe care trebuie sa il modelez, sa il mobilez, pentru care trebuie sa umblu luni de zile sa iau aprobari, pentru care sa ma impovarez zeci de ani, si multe altele care decurg din acest lucru. Asta pentru ce? Ca sa spun ca am apartament (vechi de 20 de ani in cel mai bun caz) cand voi fi suficient de batran incat sa nu fi simtit ce este adevaratul confort si viata cu griji mai putine? Mi se pare logic sa ma bucur de viata la timpul ei, ci nu sa tanjesc la o proprietate care va fi “expirata” in momentul achitarii intregii sume imprumutate. Cu toate astea, nu sunt impotriva creditului, asta depinde foarte mult de situatia financiara/spirituala a fiecaruia. Eu unul, n-am simtul proprietatii, ci al confortului….

    Reply
    • Eu sunt total de acord cu tine aici, dar am o singura mica problema: exista posibilitatea (cel putin in Romania) ca venitul, odata cu atingerea varstei de pensionare, sa scada semnificativ si rata / chiria sa nu mai poata fi o optiune. Pentru acele momente nu ar strica sa nu existe grija unei locuinte. Asa ca ideal ar fi sa se poata economisi suficient pentru achizitia unei locuinte pentru/la batranete.

      Reply
      • Si in Romania si in occident pensia este jumatate din ultimile salarii (in unele tari platesc taxe pe pensie). Dar pana acolo dupa o anumita varsta e mai greu de gasit un serviciu bine platit, asa ca imi doresc la 50 ani sa fiu cu imobil proprietare.

        In rest, investitia imobiliara e cea mai la indemana investitie. Eu am avut rata mai mica decat chiria, practic: dadeam rata la garsoniera 550 lei si o chirie ar fi fost 170 euro ba si mai mult (aveam coleg ce dadea 250 euro pe acelasi spatiu).

        Reply
  8. Clar este mai bine sa cumperi. Fara sa fac reclama, am incercat asta in Brasov. In chirie plateam 300 de euro (rata e mai mica). Am tot cautat sa imi cumpar apartament nou dar eram tare indecis. Oferte bune am gasit dar, cea mai avantajoasa pentru situatia in care ma aflam am aflat-o la Ansamblul Rezidential Krontowers. Au propria lor solutie de finantare, mai avantajoasa decat la orice banca. Cel putin pentru mine a fost. http://www.krontowers.ro, pentru doritori

    Reply

Leave a Comment