Cât ne-a costat vacanța de 30 de zile cu trenul prin Europa

Cu trenul prin EuropaLiniștea completă așternută asupra acestui blog în ultima lună are o scuză foarte bună: am fost în vacanță! V-am scris despre planurile noastre de vacanță de 30 de zile cu trenul prin Europa aici – și de-acolo am vorbit puțin despre costurile inițiale (transport și cazare).

Astăzi se face o săptămână din ceea ce am ajuns să numim “aventura noastră” și m-am hotărât să scriu acest articol, în ideea că sunt persoane care vor să facă același lucru și ar vrea să știe cam cât poate costa o astfel de vacanță în Europa. Costurile totale vor fi mai jos și acestea vor include transportul și cazarea (deja incluse în articolul menționat anterior – deci merită citit și el), precum și TOATE celelalte cheltuieli pe care le-am avut, de la bilete de tramvai la mâncare, la înghețată și banii dați cântăreților ambulanți. Totul.

Înainte de a începe, pentru cei care nu știu despre ce vacanță este vorba, iată detaliile: am plecat pe 2 mai din România, cu trenul, spre Ungaria. Acestea sunt orașele pe care le-am vizitat: Budapesta (3 nopți), Viena (3 nopți), Munchen (3 nopți), Verona (3 nopți), Trieste (4 nopți), Pula (4 nopți), Rijeka (4 nopți), Zagreb (2 nopți), Belgrad (3 nopți). Din Trieste până în Zagreb am mers cu autocarul fiindcă am citit că este mai rapid decât trenurile – iar trenurile croate mi s-au părut foarte proaste, chiar sub cele românești, așa că nu îmi pare rău de alegerea făcută. De asemenea, se mai adaugă câte o noapte în Arad, respectiv Timișoara. În total, am fost plecați de acasă fix 30 de zile.

“Noi” înseamnă subsemnatul, soția mea și băiețelul de aproape 2 ani. Cazarea a fost exclusiv prin AirBnb (și a fost totul excelent!) și am plecat în vacanță cu planul de a ține cheltuielile cât mai jos posibil fără a strica experiența. În alte cuvinte, micul dejun și cina le-am servit aproape exclusiv acasă, iar prânzul la restaurant sau cumpărat mâncăruri gen takeaway (deși am și gătit în câteva ocazii acasă). Nu am mers la restaurante fancy, iar faptul că eu sunt înnebunit după mâncarea asiatică a însemnat și câteva prânzuri ieftine fiindcă acet tip de mâncare are prețuri mici peste tot prin Europa.

20150506_164929

O “shaorma cu de toate” in stil asiatic. 6 Euro in Viena

Nu am făcut supradoză de muzee fiindcă s-ar fi plictisit micuțul, nu am mers cu taxi decât in Belgrad (extrem de ieftin, de altfel!), ne-am plimbat foarte mult și am profitat de atracții gratuite, în general. Am mers la grădini zoologice, acvarii și rapid prin Prater, dar dacă am fi vizitat mai multe muzee sau atractii platite, costurile ar fi fost mult mai mari.

Acum că este cât de cât clar cam cum a fost vacanța noastră, iată exact cât am cheltuit în fiecare oraș (mai jos nu sunt incluse transportul și cazarea, după cum am zis deja):

Arad: 12.85 Euro
Budapesta: 137 Euro (45.66 Eur / zi)
Viena: 258,36 Euro (86.12 / zi)
Munchen: 203,81 Euro (67.93 / zi)
Verona: 170,23 Euro (56.74 / zi)
Trieste: 150, 84 Euro (45.96 / zi)
Pula: 169.36 Euro (48.85 / zi)
Rijeka: 124.50 Euro (36.75 / zi)
Zagreb: 82 Euro (41 / zi)
Belgrad: 82.30 Euro (27.43 / zi)
Timișoara: 13.20 Euro
________
Total: 1404.45 (46.81 / zi)

Deci, în medie, am cheltuit aproape 47 de Euro pe zi. Dacă privești totul la rece, realizezi că am cheltuit destul de mult. Vă asigur, însă, că este foarte ușor să cheltuiești mult mai mult. Mănâncă mai mult la restaurant și ți se dublează, lejer, totul. Noi nu consumăm deloc alcool – dacă mai adaugi niște beri sau vreo ieșire seara într-un club, se umflă iar costurile. Noi nu am băut decât în cateva ocazii cappuccino dimineața în oraș (făceam acasă) – și tot așa. Multe lucruri care par costuri mici la început se adună pe o perioadă așa lungă. O cafea pe zi, pentru două persoane, la prețul mediu de 2 Euro – și deja ai avea de plătit 120 Euro mai mult.

Ceea ce vreau eu să subliniez aici este faptul că, dacă la redus cheltuieli este puțin mai greu, să depășești bugetul stabilit sau să cheltuiești enorm este foarte ușor. De asemenea, contează foarte mult unde te duci: cred că este destul de clar că țările vestice sunt mult mai scumpe decât cele din Balcani, dar până la urmă, peste tot poți găsi produse foarte ieftine. Eu am nevoie însă de un regim alimentar ceva mai special (fără grăsimi, prăjeli – sănătos, practic), ceea ce a exclus din start opțiunile ieftine de gen fast food.

La cei 1404 Euro care au reprezentat toate cheltuielile din vacanță, se adaugă transportul și cazarea (427 Euro, respectiv 1467 Euro – pentru detalierea acestor costuri, citiți acest articol). Așa că, după ce adunăm totul, ajungem să aflăm că 30 de zile prin Europa ne-au costat exact 3298 Euro.

Suma în sine este uriașă, nu există dubii, dar este ceva ce am plănuit de mult timp și pentru care am economisit cum am știut mai bine. Partea cea mai bună este că a meritat, iar această aventură ne-a lasat o sumedenie de amintiri plăcute și amuzante – ceea ce contează, până la urmă, cel mai mult.

Unul dintre motivele pentru care e mai bine sa mergi cu autocarul, in loc de tren, in Croatia

Unul dintre motivele pentru care e mai bine sa mergi cu autocarul, in loc de tren, in Croatia

Comparând suma pe care am cheltuit-o, putem spune că de aceiași bani poți avea, pentru aceleași persoane, un super sejur la un hotel de lux de 5 stele în Turcia pentru 7 zile. Sau poți sta 14 zile la un resort bun, tot de 5 stele, tot în Turcia. Știu că ar fi două tipuri complet diferite de vacanțe și nu doar elementul “timp” contează, dar punând lucrurile în perspectivă, realizezi că nu a fost totul atât de scump.

Am fi putut să cheltuim și mai puțin? Cu siguranță! Am aruncat cu banii pe niște prostii, cum fac în general turiștii și am fi putut cu siguranță să reducem cheltuielile cu mâncarea. Dacă nu am fi mâncat deloc la restaurant, probabil că am fi economist cam 200 – 250 de Euro. Dacă am fi fost foarte, foarte atenți, probabil că am fi putut reduce cheltuielile la doar 1,000 de Euro, dar am zis că nu-i vacanță dacă nu te răsfeți puțin. Sper că am și meritat asta.

Singurul lucru pe care l-aș face altfel în viitor? Nu m-aș mai băga la o perioadă atât de lungă. Am avut zile în care am mers 7-8 ore, de multe ori urcând scări, dealuri și înfruntând soarele (și cu un băiețel de 13 kilograme în brațe), ajungând în cele din urmă să fim extrem de obosiți și să nu mai putem să ne bucurăm la maxim de frumusețile pe care fiecare oraș le avea pentru noi. Două săptămani ar fi ideal pentru o astfel de vacanță-circuit. Părerea mea.

Așa că dacă plănuiți o vacanță-aventură similară, dați-i bătaie! Se poate, chiar și cu un bebeluș după voi!