Actualizare Experiment cu Criptomonede Ieftine: DEZASTRU!

| |

La începutul anului, porneam un experiment cu criptomonede ieftine. Acum, după 8 luni de zile pot declara experimentul încheiat şi pot concluziona că a fost un eşec total.

Care a fost ideea experimentului? Am cumpărat 8 monede alternative de pe platforma de trading Bittrex. Cele mai ieftine monede disponibile acolo în momentul respectiv, fiecare valorând sub 10 cenţi bucata.

Am cumpărat din fiecare monedă în valoare de 50 de dolari şi am aşteptat. Ideea era că, datorită preţului mic, se pot face profituri uriaşe dacă măcar una dintre aceste monede creşte spectaculos. Şi toate şansele există ca preţul să o ia doar în sus, nu?

Ei bine, aşa cum ziceam şi în articolul iniţial despre această provocare cu criptomonede ieftine, riscurile sunt extrem de mari. Chiar şi când preţurile sunt foarte mici, acestea pot să coboare extrem de mult – existând riscul să îţi pierzi în totalitate banii.

Rezultatele experimentului – 9 luni mai târziu

În caz că nu vă aduceţi aminte, am cumpărat următoarele 8 monede: Mana, NXT, ADT, Burst, XVG, Bay, RCN şi MYST. Imediat, am pus la vânzare 50% din fiecare monedă la preţ dublu, pentru a îmi recupera banii investiţi în momentul în care acest prag se atinge (DACĂ se atinge).

[quads id=3]

Din păcate, Bittrex este construit în aşa fel încât un order de acest fel nu este ţinut activ decât o lună. Şi cum eu nu am mai verificat aceste monede până de curând, chiar dacă ele şi-au dublat la un moment dat valoarea – dacă s-a întâmplat asta la mai mult de o lună de la cumpărarea lor, eu tot n-am vândut. Mă îndoiesc însă că s-a întâmplat aşa ceva…

Iată cum stau lucrurile acum, la 9 luni de la investiţie, timp în care eu am lăsat monedele astea alternative să crească şi să se facă mari:

După cum vedeţi, din 8 majestuase monede, n-au mai rămas decât 7 – MYST-ul mistuindu-se pe parcurs în găurile negre ale blockchainului. Deci din start 50 de dolari au dispărut din portofoliul meu.

[quads id=4]

Nici cu restul monedelor, lucrurile nu stau mai bine. Iată cât valorează ele astăzi:

RCN: $2.78
XVG: $2.93
BAY: $3.25
ADT: $3.32
BURST: $4.65
NXT: $6.29
MANA: $12.50

În total, cele şapte criptomonede alternative valorează impresionanta sumă de $35.72. Având în vedere că am investit $400 acum opt luni, putem zice – fără prea mare bucurie – că am pierdut 91% din investiţie. N-am făcut o afacere prea bună, nu?

Experimentul acesta a fost făcut, exact cum am zis în titlu, ca un experiment şi nimic mai mult. Din toate aceste monede, am vândut astăzi BAY-ul şi am lăsat deschise poziţii de vânzare pentru RCN şi XVG, încercând să le vând cam pentru $3 pe fiecare. Restul le mai păstrez, să vedem ce se mai întâmplă cu ele.

[quads id=5]

Până la urmă, când ai pierdut 91% din suma investită, poţi să rişti puţin restul de 9 procente, deşi ideea de a pierde $400 nu îmi dă niciun fel de bucurie… de asta sper că poate va avea loc o minune. Însă, sincer, nu o văd înfăptuindu-se.

De ce nu a avut succes acest experiment cu criptomonede ieftine?

Majoritatea acestor altcoin sunt monede care, mai devreme sau mai târziu, vor dispare complet de pe piaţă, după părerea mea. Majoritatea alcoin-urilor existente astăzi o să dispară mai devreme decât mai târziu (tot părerea mea) şi ăsta nu este un lucru rău.

Momentan, putem zice că sunt în moarte clinică. Se mai ţin de un fir de aţă, dar probabil nu pentru mult timp. Bitcoin-ul însuşi stă pe un tron foarte şubred, la fel ca toate monedele mari.

Combinând o scădere uriaşă a perţului Bitcoin cu o devalorizare extra a acestor monede alternative, avem motivul pentru care cei $400 ai mei s-au dus pe apa sâmbetei în loc să se transforme în $4,000. Nu avea nimeni cum să anticipeze asta.

[quads id=6]

Sigur, aş fi putut reduce pierderile cu foarte mult plasând comenzi de vânzare când preţul scade cu 50%, de exemplu sau măcar fiind atent la ce se întâmplă pe piaţa criptomonedelor. Dar, din păcate, nu am făcut asta.

În concluzie, pot spune că – la fel ca la începutul marii nebunii cu Bitcoinul şi restul criptomonedelor, dacă nu eşte activ şi nu urmăreşti piaţa, nu ai prea mari şanse de câştig. Dacă eşti activ însă şi poţi face trade-uri zi de zi, încă se pot face bani frumoşi aici.

Dar, tot ca la început, haosul guvernează criptomonedele – sau norocul – şi mai nimic altceva. Adică nu există motive clare care să te pregătească pentru o creştere sau scădere, spectaculoasă sau nu, a preţului. Dar astea încă se întâmplă şi încă ştiu oameni care fac bani foarte frumoşi din tradingul de criptomonede.

Eu, e clar, nu sunt unul dintre ei şi nici nu mai consider că ar merita să investesc timp în asta.

Sper, totuşi, ca acest experiment eşuat al meu să servească drept lecţie celor care încă mai speră să dea lovitura cumpărând criptomonede ieftine: chiar dacă preţul lor este foarte mic, nu înseamnă că nu poate merge şi mai jos!

[quads id=7]

Sunt şanse ca totul să se schimbe? Bine-nţeles! Dar nu există nicio certitudine iar riscurile de a pierde totul – cum am făcut eu cu banii investiţi în acest experiment, sunt uriaşe.

Deci regula de bază rămâne stabilită: nu investi mai mult decât eşti dispus să pierzi. Şi chiar şi aşa, când chiar pierzi banii, să ştii că ustură tare rău!

Ce alternative avem? Diversificarea e cheia, iar eu de curând am descoperit împrumuturile peer-to-peer care momentan merg foarte bine.

Am recomandat deja Mintos (poţi citi mai multe aici), unde am deja profituri de peste 9%. Ştiu, nu la fel de spectaculoase ca uriaşele creşteri ale criptomonedelor în zilele lor bune, dar mult mai bine decât 91% în pierdere.

Previous

Ce taxe vamale se plătesc pentru cumpărături din China în 2019? (Gearbest, Aliexpress, Wish etc)

Să emigrezi sau să nu emigrezi? Asta-i întrebarea!

Next

Leave a Comment