Acestea sunt cheltuielile noastre medii lunare (familie de 3 persoane)

| |

Încă de la finele anului 2012, am început să notez absolut toate cheltuielile pe care le facem, lună de lună.

Am reușit destul de ușor s-o atrag și pe soție să notăm totul, iar una dintre cele mai interesante activități la începutul unui nou an este să tragem linie, să facem media și să aflăm care au fost cheltuielile noastre medii lunare anul trecut.

Și mai interesant (zic eu) este că avem cheltuielile împărțite pe mai multe categorii, pentru a afla și mai ușor unde am cheltuilt mai mult și unde este loc de economii suplimentare.

Ajută mult și faptul că avem cum să comparăm cu anii trecuți și de obicei să ne bucurăm văzând cum reușim să cheltuim mai puțin în fiecare an.

Pentru că, da, acesta este scopul principal al notării cheltuielilor lunare: ne ajută să vedem clar unde se duc banii, câți bani se duc în acea direcție și ne motivează să economisim mai mult. Veți vedea și voi cum.

De ce m-am hotărât să fac publice niște date despre care nu se prea vorbește nici între prieteni apropiați? Ar fi mai multe motive.

[quads id=3]

Faptul că veți știi care sunt cheltuielile noastre medii lunare în 2016 vă va ajuta, măcar parțial (dacă nu notați cheluielile – și totat dacă aveți o evidență) să vă plasați undeva în raport cu noi.

Una dintre cele mai mari probleme ale mele este aceea că, tocmai pentu că lumea în România nu prea vorbește despre asta, nu știu exact unde să mă plasez: cheltuiesc mult, cheltuiesc puțin?

Cu cât mai multe persoane își dezvăluie cheltuielile medii lunare, cu atât mai ușor le este celor interesați să se poziționeze undeva în raport față de ei.

Evident, comparându-te cu o familie sau mai multe nu este neapărat sănătos pentru că multe alte aspecte sunt în joc aici: vârsta persoanelor, numărul membrilor familiei, stilul de viață, orașul în care locuiesc – astea ar fi cam cele mai importante zic eu. Dar nu strică să poți vedea astfel de informații.

În străinătate există extrem de mulți bloggeri care își fac publice nu doar cheltuielile lunare, dar și veniturile și există comunități serioase formate în jurul acestor bloguri discutând metode de economisire suplimentară și comparând costul vieții.

[quads id=4]

Așa că am zis să aduc și la noi acest sistem și să vă enumerez mai jos cheltuielile noastre medii lunare pe anul trecut.

Cine suntem noi?

Cheltuielile de mai jos sunt pentru o familie de trei persoane (avem un băiețel care acum are trei ani și jumătate, care din septembrie merge la grădiniță).

Locuim în provincie – unul dintre orașele în care rata șomajului este printre cele mai mari din țară. Nu plătim nicio rată, nici chirie – am reușit să ne cumpărăm apartament în 2014, pe care l-am plătit integral. Avem mașină, dar o folisim minimal.

Personal, aș zice că stilul nostru de viață este unul extrem de liniștit. Ieșim destul de rar la restaurant sau pub-uri, nu petrecem weekend-uri prin alte orașe… nu cheltuim mult pe lucruri care nu ne sunt necesare (deși mai calc prin lături uneori cu gadgeturi, obiecte legate de un proaspăt descoperit hobby și din ce în ce mai mult pentru cărți) și ne-aș încadra undeva in categoria mijlocie-inferior.

[quads id=5]

Cu alte cuvinte, ne permitem să ne rasfățăm uneori – și chiar o facem – dar nu ducem un stil de viață excesiv consumerist și nu ne recompensăm cheltuind bani, ba dimpotrivă!

Cheltuielile noastre lunare medii pe 2016

În 2016, am petrecut o lună întreagă în Budapesta, împreună cu familia. Acele costuri nu sunt incluse în medie: practic, am împărțit totalul la 11 pentru majoritatea categoriilor, din moment ce fix o lună nu am fost acasă. Excepție au făcut cheltuielile cu utilitățile, pe care le-am plătit oricum, chiar dacă nu am stat acasă.

Acestea fiind zise, iată cheltuielile noastre medii lunare de anul trecut, pe categorii (plus câteva observații):

Mâncare: 1607,86

Aceasta este categoria care, din 2013 încoace, tot crește și crește și crește. Comparând cu informațiile găsite online referitoare la cât cheltuiesc alții în această categorie, am mereu impresia că facem ceva extrem de greșit.

Adevărul este că avem niște “hibe” aici: eu duc un regim destul de strict, chit că am reușit să scap de un ficat gras cu care am fost diagnosticat acum doi ani.

[quads id=6]

Încercăm să mâncăm cât mai sănătos cu putință: folosim foarte puțin ulei (exclusiv ulei de măsline extravirgin), nu gătim deloc cu zahăr, cumpărăm anumite alimente bio și consumăm foarte multe fructe și legume.

La asta se adaugă faptul că sunt destul de sensibil la diferite tipuri de carne (nu pot mânca pui reîncălzit oricum ar fi gătit), consumăm alimente care sunt cât mai puțin procesate – iar cele procesate cu cât mai puține prostioare cu putință… și toate astea se adună la costurile mari lunare.

Utilități: 541,81

Aici sunt incluse întreținerea, abonamentele de internet, cablu TV și telefoane mobile, precum și curentul electric.

Fiindcă atât eu, cât și soția lucrăm exclusiv de acasă, costurile sunt ceva mai mari decât media tocmai fiindcă stăm mereu acasă (consumăm mai multă apă, mai mult curent, costuri mai mari cu încălzirea etc).

Totuși, economisim pe cât putem și eu personal sunt mulțumit cu cheltuielile medii lunare în această categorie.

[quads id=6]

Casă: 298,94

Aici intră lucruri care, într-un fel sau altul, sunt legate de casă: de la cumpărat de noi vase pentru bucătărie, la reparații și impozite/taxe, toate intră aici.

Fiindcă ne-am mutat relativ recent (la mijlocul lui 2014), încă am mai avut mici cheltuieli cu mobila și bucătăria, dar suntem aranjați din punctul acesta de vedere și, dacă nu apar cheltuieli neașteptate aici, ar trebui ca în 2017 costurile să fie chiar mai mici.

Copil: 394,32

Aici intră toate cheltuielile pe care le-am făcut exclusiv pentru băiețelul nostru, MAI PUȚIN mâncarea. De la costurile cu grădinița, la cadouri și jucării, cheltuieli legate de doctori – tot ce cheltuim pentru el este notat aici.

Părerea mea este că stăm foarte bine, având în vedere că din septembrie doar grădinița ne costă lunar cam 200 lei.

Cadouri: 399,35

Destul de clar: toate cadourile cumpărate de-a lungul anilor, mai puțin cele pentru băiețel.

Sănătate: 558,11

Toate costurile legate de sănătate pentru mine și soție. 2016 a fost anul vizitelor la dentist pentru soție, incluzând câțiva dinți puși, așa că și media lunară este destul de ridicată.

[quads id=7]

Distracții: 274,93

Aici sunt incluse toate ieșirile în oraș, precum și alte costuri legate de entertainment. Mâncatul în oraș este uneori trecut la această categorie.

Toaletă / cosmetice: 169,60

De la hârtie igienică la deodorante… o categorie în care mereu reușim să stăm bine, deși încercăm să folosim cât mai des cosmetice cât mai naturale.

Mașină: 418,61

Anul acesta am avut cheltuieli suplimentare cu mașina, și mă aștept să continue trendul fiindcă îmbătrânește și ea (conduc o Dacia care s-a “născut” în 2006). Din fericire, nu mergem foarte mult cu mașina – altfel costurile ar fi cu siguranță mult mai mari.

Diverse: 945,74

Aceasta este categoria cu care mă lupt de câțiva ani și aici intră, practic, cheltuielile pe care nu le pot încadra direct într-o altă categorie.

Intră aici drumurile cu trenul (care nu sunt pentru vacanțe – am avut câteva drumuri la București, iar unul este din start cam 300 lei), cumpărături pentru hobby sau gadgeturi.

[quads id=8]

Anul acesta a trebuit să îmi cumpăr un telefon nou, am avut cheltuieli legate de nunți/botezuri, a trebuit să ne reînnoim garderoba (fiindcă am slăbit cam 20 de kilograme în ultimii doi ani, majoritatea hainelor arată caraghios acum pe mine)… cumva, reușesc să se adune și mereu mă îngrozesc când văd media. (A fost chiar mai rău în anii trecuți!)

TOTAL: 5609.27

Asta înseamnă cam 1250 de Euro pe lună pentru o familie de trei persoane. Din păcate, este mult peste bugetul stabilit la începutul anului trecut, care era de 4000 lei/lună.

Pentru 2017, am setat bugetul la 4500 lei/lună. Mereu este loc de mult mai bine – dar nu trebuie nici să fim complet nerealiști, pentru că nici eșecurile nu-s plăcute.

Unde ne-am depășit cel mai mult bugetul? Mâncarea, cadourile, costurile legate de mașină și cele diverse sunt cele care s-au adunat în plus, la care s-au adăugat costurile de sănătate – dar aici nu mă plâng pentru că era ceva necesar care ne va ajuta pe termen lung.

Concluzii

Probabil pentru anumite persoane, cheltuielile noastre ar părea nesăbuite. Trebuie avut în vedere că întotdeauna cheltuielile sunt legate direct de banii disponibili, dar și de stilul de viață.

[quads id=9]

Sunt convins că am putea să reducem la jumătate costurile cu mâncarea, dar asta ar însemna să nu îmi pot continua regimul – iar sănătatea pe termen lung este prioritară.

Totuși, dacă tot suntem aici, un buget normal pentru mâncare, pe care sper să reușim să îl atingem anul acesta, este de 1400 lei/lună.

Adevărul este că am cheltuit destul de mult pe prostioare care nu sunt nici necesare, nici sănătoase (covrigei, biscuiței etc) – chiar dacă mult mai puțin decât în trecut.

În rest, mereu ma uit peste cheltuili și nu prea văd unde putem tăia. Sigur, avem un buget redus pentru cheltuielile legate de sănătate – dar aici sunt multe neprevăzute.

La fel și cu mașina. La fel cadourile și cheltuielile diverse (din fericire, însă, nu avem nicio nuntă sau botez anunțate anul acesta, nici planuri de cumpărat nimic important, deci să sperăm că va fi mult mai bine).

Eu personal sunt mulțumit de faptul că, de-a lungul anilor am reușit să mă autoeduc și să fac cât mai puține cheltuieli spontane, din impuls, precum și cheltuieli pentru lucruri care nu ne sunt neapărat necesare.

Am scăpări, e drept – ba când vine vorba de cumpărat lucruri pentru băiețel, ba când mai lovesc reducerile la cărți, ba când (încă mai) fac greșeala să merg la cumpărături cu burta goală… dar față de Eul de acum câțiva ani când toate cumpărăturile erau făcute haotic, este mult mai bine.

Și până la urmă, asta contează: să avem o evidență a cheltuielilor lunare și să vedem ce putem face pentru a le îmbunătăți.

Comparația cu cheltuielile altora este binevenită, așa că vă invit și pe voi să împărtășiți lumii întregi cam cum stau treburile la voi!

Previous

Ochelari pentru calculator Gunnar: review / impresii, de unde cumpăr

Cum vorbim cu copiii mici despre bani (și de ce este important să o facem)

Next

11 thoughts on “Acestea sunt cheltuielile noastre medii lunare (familie de 3 persoane)”

  1. Am citit lista ta. Ti-as recomanda sa faci la fiecare sectiune un procent din totalul incasarilor, sa vezi distrubutie. La concluzie e f. interesant ca si tu ca si mine la titrul economisit prima reactie e sa reduci mancarea.
    Mi-a trebut ceva timp sa imi dau seama ca taiatul mancarii este cel mai frustrant loc de redus in buget.

    Ce am redus eu: la abonamente si utilitati prin: renuntat la cablu, am avut o perioada un singur mobil in casa si acum avem 2 cu abonament minim, am schimbat tipul de abonament electricitate etc.
    Apoi la sanatate am luni cu zero: desi sunt cu boala cronica respiratorie si alergii (copila ma mosteneste) si asta pt ca am lucrat mult la igiena vietii (alimentatie, chimicale, sport etc). In rest, un consult anual toata familia + consult la dentist (detrataj) asa ca le estimez din timp. E drept ca am avut in trecut costuri mari cu dintii si acum suntem la faza de intretinere.
    Mai poti reduce la chestii toaleta, cosmetice si chimicale. Din motive alergice eu le-am redus si ne simtim mult mai bine si ca sanatate, si cu banii in buzunar. Nu zic sa tai la hartia igienica :D :D dar unele lucruri sunt inutile, altele le-am luat la reducere si cantitati mari, altele le consum mai rar si mai putin.
    Or sa mai scada cele de casa, zic. Desi la mine e greu, as tot cumpara chestii :D.
    In rest, cadourile si distractiile noi le-am adunat impreuna :D .
    Nu ai zis nimic de haine, nici de sport: le faceti acasa? (eu tocmai am trecut prin solduri :D :D si mai am o comanda online de platit si ezit :D, ne-ar salva pentru la anul, dar cheltui acum si ies mai bine mai tarziu… )

    Noi nu avem masina asa ca zona e zero, dar am abonament transport. Am o rugaminte la tine: poti extinde cheltuielile la masina? 418 pe luna inseamna peste 5 mii pe an: ce platesti de banii astia? Ai putea face un articol despre cat costa o masina de 10 ani si de ce o tii versus cat te-ar costa una noua?.

    Reply
    • Multumesc pentru sfaturi! Am stat si noi mult timp fara cablu, dar ne-am pus de anul trecut sau acum un an si jumatate pentru copil si desene in limba romana. Este pur si simplu mai comod decat Youtube, laptopuri conectate, gasit greu ceva nou…

      Cheltuielile cu casa sigur o sa scada, ca nici nu mai avem pe unde sa punem lucruri in pus :) Lasand gluma la o parte, de mult timp ma tot gandesc la achizitia unei masini de facut paine – cam asta ar fi singura cheltuiala mai mare programata anul acesta.

      Am zis de haine, le avem la categoria diverse. Tot acolo intra in general si cele legate de sport, mai putin abonamentul meu la sala, pe care il trec la “sanatate”. Anul trecut insa nu am mers prea des la sala – am facut mai mult jogging si vara m-am reapucat de jucat baschet.

      Referitor la masina, anul trecut media lunara a fost de 226 lei. Anul acesta am avut niste reparatii neprevazute, a trebuit sa schimb bateria si a trebuit sa schimb doua cauciucuri de iarna. Merg cu ea – desi e Dacia – doar la service autorizat, care este mai scump. Insa am chitanta si garantie, plus descriere detaliata a lucrarilor. Nu ma pricep deloc la masini si altfel nici n-as avea idee daca intr-adevar “meseriasii” ar face ce spun ca fac.

      Reply
  2. Nici macar in anii in care am avut un salariu mult mai mic decat in prezent nu m-am gandit sa-mi numar veniturile sau cheltuielile. Este cel mai frustrant mod de viata: sa incerci sa te gandesti de unde sa tai. Am avut luni in care inainte cu cateva zile de salarii ramaneam cu mai nimic in casa si in alea cateva zile reduceam totul la minimum. Apoi veneau salariile si in prima parte a lunii iar ne permiteam unele maruntisuri. Decat sa economisesc toata luna preferam sa trag pisica de coada doar cateva zile. Numai ca eu sunt un om energic care incearca sa suplimenteze veniturile. M-am descurcat lucrand si acasa cate ceva, desi este obositor. Dar cred cu tarie in ideea ca banii te pot subjuga, te pot obseda, atunci cand te gandesti mult la ei si te cramponezi de fiecare suma. Poate nu e o teorie in care sa creada un om cu picioarele pe pamant ,dar la mine a functionat de cand ma stiu.

    Reply
    • Noi economiile le facem la inceputul lunii, cand ne vin banii. Atunci e cel mai bine de pus deoparte. Plus ca nu este un mod de viata, nu traim pentru a gasi modalitati de a economisi, dar a avea o idee educata despre unde se duc banii nostri imi pare un lucru extrem de sanatos – si ceva pe care il recomand tuturor, de altfel. Daca nu se vrea sau nu se poate, nu e problema mea, nu insist – fiecare stie mai bine ce are de facut.

      Reply
  3. Buna, iti multumesc ca ti-ai expus cheltuielile online. Ai foarte mare dreptate, cred ca daca mai multa lume ar face asta, am fi probabil cu totii mai intelepti.
    Si noi cam tot la aceleasi categorii intampinam greutati. Rubrica diverse este de obicei cea mai problematica, pentru ca ne e greu sa taiem ceva din ea, desi suntem constienti ca daca ar fi cu adevarat nevoie, am gasi fara probleme chestii care se pot elimina.
    Prefer sa zic insa ca astea sunt prioritatile noastre, si ca isi merita timpul petrecut muncind pentru ele. Probabil si pentru voi mancarea sanatoasa este o prioritate, si, din punctul meu de vedere, e o prioritate mult mai inteligent gandita decat o masina luxoasa de exemplu.

    Reply
    • Exact! Ma bucur sa vad ca nu sunt singurul care gandeste astfel!

      Iar cu mancarea sanatoasa – mai bine costuri ceva mai mari aici si acum, decat mult mai mari in viitor, dar pe medicamente, tratamente si o viata mai trista din cauza bolilor cauzate de alimentatia haotica (stiu ce zic, ca am fost si pe-acolo :D)

      Reply
      • Imi place si mie lista ta, am aceeasi problema la rubrica “Diverse”. Stiu unde se duc banii – folosesc aplicatia Dollarbird – dar totusi, la sfarsit de luna, procentajul este destul de mare. Pe de alta parte este categoria din care este cel mai greu sa elimini cheltuieli…
        La fel si cu mancarea. Si eu prefer produsele naturale chiar daca sunt mai scumpe.
        Ma bucur ca nu sunt singura care tine o astfel de evidenta. :-)

        Reply
  4. Eu am reinceput anul asta, adica in ianuarie sa imi scriu cheltuielile; nu am mai facut-o de mult, foarte mult timp si am ramas socata cat de mult am putut cheltui, in conditiile in care eu am stat acasa; bine e un bebe in ecuatie si asta se simte, dar chiar si asa….desi sunt super atenta in general cu cheltuielile eu eram convinsa ca nu ch atat de mult…..
    Ce am obs in cea ce ne priveste este ca am avut multe ch care, slava Universului, nu sunt recurente, insa care ar fi putut fi mult mai mici…
    Noi am avut o masina mai veche si nu exista luna cand nu necesita o reparatie, o piesa, o ceva….; acum avem una mai noua (tot 2nd) si se vede la ch diferenta; inafara de ului, revizie nu prea iti mai bati capul cu altceva…..

    Reply
    • Da, sunt lucrurile marunte care se aduna si pe care nu le simti altfel. Iar cu un bebe… mereu pot sa apara cheltuieli neprevazute, iar hainele le schimba destul de des…

      Cu masina noi am fost bine pana acum, e in stare buna chiar daca are 10 anisori :) Sa vedem si anul acesta daca se repeta cheltuielile de anul trecut si putem considera una mai recenta. E bine de stiut totusi ca cele noi nu au costuri lunare de intretinere asa mari.

      Reply
  5. Imi place lista ta. Si eu sunt chibzuita, cred, dar liste dataliate inca nu am facut.
    Cred ca la capitolul cadouri se poate ajusta suma daca mergi pe principiu sa-ti faci iarna car si vara sanie. In sensul ca acum incep reducerile mari la haine si nu numai, mai toate magazinele din toata tara le au. Nu trebuie sa astepti neaparat 7 martie sa faci cumparaturi sau saptamana pastelui. Daca se fac cumparaturi de pe acum, inclusiv haine de copii, ca nu cresc chiar exagerat in 2 luni, se mai pot face economii.
    In rest, e bine ca aveti banii astia lunar si va incadrati in ei, desi stiu ca nu e chiar d e dorit sa fie cheltuiti toti.

    Reply
    • Baietelului ii luam mai mereu cadouri din timp, cand sunt promotii – dar pentru un motiv pe care acum nu-l pot intelege, nu ne-a dat prin cap sa facem asta si pentru restul lumii :) De asta-i bun internetul, mai inveri lucruri noi, chiar daca unele par evidente.

      In privinta cheltuielilor, veniturile noastre lunare sunt fluctuante de la luna la luna, iar banii economisiti nu i-am pus acolo. Economiile (10%) le facem cand luam banii iar la sfarsit, daca mai ramane ceva (in ultimul timp nu prea ramane) adaugam la economii.

      Reply

Leave a Comment