20 de lucruri legate de finanțele personale pe care toată lumea ar trebui să le facă

| |

Micile schimbări te pot ajuta să ajungi departe, iar mai jos am pentru voi 20 de lucruri – sau obiceiuri financiare – pe care toată lumea ar trebui să le aibă / facă pentru a înțelege mai bine propriile finanțe și pentru a fi capabil să economisească mai mult.

Mulți români încă se sperie când aud de “finanțe personale” și chiar termenul de economisire, pentru că asta, ciudat sau nu, le pare un obicei al oamenilor înapoiați și mai ales săraci.

Am un prieten care zice ceva de genul: “Cum să merg cu lista de cumpărături la mine? Ce, doar nu sunt vreun sărăntoc să iau doar ce am pe listă!” În astfel de cazuri respir adânc, număr până la trei și merg mai departe.

Sperând că tu nu ești ca prietenul meu, iată mai jos 20 de obiceiuri financiare pe care ar trebui să le ai pentru a o duce mai bine cu banii:

1. Lista de cumpărături este o necesitate. Nu doar că te ajută să nu uiți să cumperi tot ce ai nevoie, dar te ajută să nu cumperi impulsiv și să arunci aiurea cu banii.

2. Notează-ți toate cheltuielile. Eu am un caiet special pe asta, dar poți fi mai modern și folosi un tabel în Excel, de exemplu.

Mi-am făcut un obicei și absolut orice cheltuiesc, notez. E foarte interesant să vezi la finalul lunii rezultatele (și mai ales la finalul anului): te ajută să vezi unde cheltuiești aiurea.

[quads id=3]

Pentru că, sinceri să fim, chiar nu aveai nevoie de aparatul ăla de făcut cascadă de ciocolată, pe care l-ai folosit o singură dată și l-ai uitat în debara (da, experiență personală…)

3. Compară prețurile pentru achiziții importante (și nu numai): poți economisi ușor câteva sute de lei dacă pur și simplu verifici prețurile aceluiași produs în mai multe locuri.

4. La salariu, pune bani deoparte pentru utilități. Probabil știi deja cam cât plătești pe întreținere, curent electric, telefon și așa mai departe. Pune acei bani deoparte imediat ce ți-ai luat salariul, pentru a fi sigur că nu intri în ei.

5. Nu-ți face niciodată credit de nevoi personale! Dacă fierul de călcat încă n-a crăpat, nu îți trebuie unul nou pentru care nu ai bani, doar pentru că a apărut un model nou. Economisește lunar într-un plic, old school, și cumpără-l când ai banii, nu înainte!

6. Pune economiile deoparte la salariu. Pe mine mă ajută foarte mult practica asta: imediat ce iau banii, pun 10% deoparte – suma pe care aș fi mulțumit s-o economisesc lunar. Încet, vei ajunge să cheltuiești și mai puțin decât salariu minus 10%, economisind și mai mult. Încearcă!

[quads id=4]

7. Profită de reduceri! Nu e nicio rușine (cum cred unii) să cumperi produse când se află la reducere. Dar cel mai important lucru aici: cumpără produse de care ai nevoie, nu cumpăra ceva doar pentru că prețul este redus!

8. Nu-ți păstra toate economiile în lei! Transformă o parte în Euro, o parte in Dolari. Astfel, nu doar că ești cât de cât asigurat în cazul în care una dintre monede se devalorizează și chiar poți face un profit (vezi dolarul care a sarit de la 3.3 la 4 lei!), dar îți va fi și mai ușor să nu intri în economii, fiindcă ai tot pierde din bani tot schimbând din lei in valută și înapoi în lei.

9. Stabilește un buget lunar. După ce îți urmărești cheltuielile o lună-două, ești gata să îți stabilești un buget corect, care să te ajute să cheltuiești exact atât cât îți permiți. Stabilește acest buget cu planul de a economisi bani.

10. Respectă bugetul stabilit! Este greu: la început, bugetul meu părea să existe doar de formă, fiindcă mereu îl depășeam. Nu are rost să ai un buget stabilit dacă nu îl respecți, așa că autoeducă-te și învață-ți familia să respecte acel buget.

[quads id=5]

11. Fă-ți un fond de rezervă sau urgențe. Pune sume mici (sau mari, dacă se poate) lunar până când ajungi să ai un astfel de fond care ar putea să-ți acopere măcar trei luni de existență. Astfel, orice cheltuială neașteptată va fi mai ușor de suportat.

12. Economisește pentru pensie. Pensii de la stat, pensii private… nu există nicio certitudine că astea vor mai exista peste 30 de ani sau că îți vor fi suficiente când te veni pensiona. Economisește, așadar, pentru viitorul tău!

13. Nu cheltui prea mult pe mâncare. Mănâncă sănătos, dar ține minte că trebuie să mănânci ca să traiești, nu să trăiești ca să mănânci. Principala diferență dintre icrele de macrou și caviar este suma pe care o trimiți în jos la toaletă a doua zi!

14. Renunță la vicii. Fumat, băutul în exces și orice alte vicii – nu fac decât să îți saboteze finanțele și sănătatea.

15. Nu cumpăra lucruri doar pentru că prietenii tăi fac asta. Americanii numesc asta drept “keeping up with the Joneses”: până acum câțiva ani, eram și eu acolo. Își cumpăra un amic un telefon nou, toți cei din grup trebuia să își ia telefon nou.

[quads id=6]

Mi-am schimbat ultima dată telefonul în 2013 și nu am nicio problemă cu el. Asta înseamnă ca aruncam cu banii aiurea doar că să fiu în rând cu lumea. Ei bine, nu m-a dat nimeni afară din grupul de prieteni pentru că nu mi-am mai cumpărat telefon nou…

16. Nu te duce la cumpărături când ți-e foame. Chiar dacă ai listă de cumpărături, dacă ți-e foame, vei ajunge să cumperi mai mult.

17. Nu duce frugalitatea la extreme. Este perfect să reduci cheltuielile cât mai mult posibil, dar dacă începi să te simți mizerabil din cauza asta, deși economiile cresc, ceva nu e în regulă. Învață să reduci cheltuielile inutile la minim, dar nu uita că trebuie să te simți și bine – altfel, nimic din toate astea nu își au rostul.

18. Nu-ți fie frică să arunci cu banii. O dată pe lună, poți să te răsfeți: cumpără ceva mai scump, ceva care îți face mare plăcere.

Nu e nicio problemă să te simți răsfățat din când în când, ba din contră: astfel de practici îți dau putere să continui cu economisirea și să eviți sentimentul acela neplăcut că nu ai bani de nimic.

19. Nu cheltui prea mult pe cadouri. Cadourile trebuie să fie drăguțe și să aibă valoare sentimentală. Un cadou prea scump este doar o cheltuială inutilă și există riscul ca persoana care îl primește să nu îl aprecieze.

20. Nu ține banii la saltea. Împarte-ți economiile în cât mai multe locuri cu putință, chiar dacă nu sunt mari. Valută, banci, investește… banii ținuți în casă doar se devalorizează datorită inflației și îți fac mereu cu ochiul să iei din ei, că doar sunt acolo, la îndemână…

Previous

Ghid Netflix România: impresii și cum să-l folosești

Știai că scorțișoara pe care o mâncăm noi este toxică?

Next

10 thoughts on “20 de lucruri legate de finanțele personale pe care toată lumea ar trebui să le facă”

  1. Adaug de la mine:
    -keep it simple and stupid. Daca e prea complicat ma pierd in detalii.
    -Incerc sa fiu mai organizata si mai disciplinata. Problema risipei vine de la lipsa respectului fata de mine si disciplinei mele.
    -La achizitiile importante eu mai las un timp de studiu (de ex. 1 luna) – sa fiu sigur ca vreau dar mai ales sa studiez atent. Uneori decid sa astept la solduri.
    -Rasfatul nostru e saptamanal si e ‘prietenos’: la sectiunea fructe cumparam ce vrem fiecare. Da, am luat si zmeura iarna (decizie proasta, nu au fost gustoase) dar ne-am facut pe plac, am luat si fructul pasiunii si dragon fruit, si banane mici bio (sunt de o savoaaaareeeee).
    -prima data ma platesc pe mine. Am o procedura ce imi ia din cont, lunar, 20% din venit. Banii acestia se duc in contul de SAVINGS si ma descurc ca si cum nu i-as fi avut niciodata, ca si cum as incasa mai putin.
    – negociat facturile. Ia 15-30minute, dar se pot reduce facturile la mobil/tv/transport etc. doar cautand alternativa mai ieftina – iar cu un gest simplu economia anuala este mare.
    – nu fac ca altii, ma ghidez dupa mine. Bugetul personal depinde de nevoi (si sunt unice), de incasari (sunt unice) si de aceea ii zice buget personal: ca e personal :)

    Reply
  2. Si inca ceva: imi platesc datoriile. Acestea sunt bani care deja i-am cheltuit desi inca nu i-am muncit inca asa ca sunt prioritate. Da, prefer sa umblu cu pantaloni rupti si carpiti si sa stau fara tv si sa fac concediu la cabana plapumioara decat sa ma stiu cu datorii, de cand scapai de ele mi se pare ca dorm mai linistita si fara frica si fara presiune…. citii cu ani in urma o carte unde tocmai presiunea asta duce la imbolnaviri in familie.

    Reply
  3. Am contract pe durata determinata pana in aprilie si o mica suma in banca; daca statul imi ia 16% impozit la dobanda si inca 5.5% CAS plus comisioane, din aprilie cand nu voi mai fi salariata ce ar trebui sa fac deoarece nu mai merita sa tin banii in banca ?

    Reply
    • Foarte buna intrebare! Comisioanele au scazut oricum foarte mult si ele nu reusesc decat sa acopere inflatia, in cel mai bun caz.

      Banii ar trebui investiti, insa orice investitie vine cu riscuri. Poti incerca sa mergi pe fonduri de investitii (stiu ca Banca Transilvania are asa ceva), dar la halul in care este piata actiunilor in momentul asta, e tare riscant. Alta optiune ar fi sa incerci o afacere mai mica sau mai mare sau, daca sunt suficienti bani, sa investesti in achizitionarea unui apartament/garsoniera pe care sa o inchiriezi. Poate cititorii nostri au si alte sfaturi pentru tine!

      Reply
  4. Daca sotul e asigurat intri ca coasigurat deci nu mai platesti CAS.
    In rest, TVA e la dobanda, nu la suma totala.
    Ca si calin iti recomand sa cauti sa investesti (imobiliarele sunt cea mai simpla) dar banui ca mai sunt si alt tip de investitii.

    Reply

Leave a Comment